Uzay
Buz devleri olan Uranüs ve Neptün’ün renkleri neden birbirlerinden farklı?
Bu gizem basit bir soru gibi görünse de gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Uranüs, Neptün ile kıyaslandığında daha soluk onun bu kobalt tonu gizemi çözmemize yardımcı olabilir. Bilim insanlarına göre yanıt, Uranüs'ün atmosferinde Neptün'ün kalınlığının kabaca iki katı olan ve ona çok daha açık bir renk veren bir pus tabakasına sahip olduğu gerçeğinde yatmaktadır.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları bunu, görünür dalga boylarında beyazımsı görüneceğini söyledikleri “Aerosol-2” katmanı olarak adlandırdılar. Bir resim üzerinde aydınger kağıdının canlı renklerin daha süt gibi beyaz görünmesini sağlamasına benzer şekilde, yedinci gezegenin güneşten görünümünü hafifletme işlevi görür.
Çalışmanın baş yazarı Oxford Üniversitesi'nden Patrick Irwin, "Bu, Uranüs'ün Neptün'den neden daha açık mavi bir renk olduğunu açıklıyor" dedi.
Foto: Uranüs'ün (solda) neden soluk mavi ve Neptün'ün (sağda) neden daha derin, kobalt bir renk tonuna sahip olduğunun gizemi sonunda çözülmüş olabilir. Bilim adamlarına göre yanıt, Uranüs'ün atmosferinde Neptün'ün kalınlığının kabaca iki katı olan ve ona daha soluk bir renk veren bir pus tabakasına sahip olduğu gerçeğinde yatmaktadır.
Foto: Daha kalın Aerosol-2 katmanı, Uranüs'ün görünümünü (yukarıdaki şemada gösterilmektedir), bir resmin üzerine aydınger kâğıdı koyup canlı renklerin daha süt beyazımsı görünmesini sağlamasına benzer şekilde aydınlatır.
Hem Uranüs hem de Neptün'ün gökyüzünde hidrojen, helyum ve metan bulunur. Ancak başka kimyasallardan oluşan pusların da farklı irtifalarda olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar, bunların daha büyük hidrokarbonlara dönüştürülmeden önce metanın Güneş’ten gelen ultraviyole radyasyon tarafından parçalandığında oluştuğunu düşünüyorlar.
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu ve gözlemevlerinden gelen verileri ve ayrıca Voyager 2 uzay aracından gelen bilgileri kullanarak her iki gezegenin atmosferlerinin modellerini oluşturdular.
Foto: Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu ve Dünya’daki gözlemevlerinden gelen verileri ve ayrıca Voyager 2 uzay aracından gelen bilgileri kullanarak her iki gezegeninin atmosferlerinin modellerini oluşturdular. 1986'da Voyager 2 uzay aracı tarafından yakalanan Uranüs'ün görünümü.
Foto: Neptün'ün Ağustos 1989'da gözlemlenen Voyager 2 görüntüleri, yukarıdaki derlemede resmedilmiştir.
Araştırmacılar çalışmalarında, “Buz devlerinin atmosferlerinin benzer troposferik sıcaklık profillerine sahip benzer atmosferlere sahip olduğu gözlemlendi. Jüpiter ve Satürn'ün daha sarımsı görünümünün aksine, her iki gezegen de çıplak gözle mavi veya mavimsi-yeşil görünür. Artık bu maviliğin, görünür spektrumun kızılötesi ve kırmızı kısmında güçlü emilim bantlarına sahip olan daha yüksek gaz halindeki metan bolluğunun bir kombinasyonundan geldiğini biliyoruz” açıklamasını yazdılar.
Araştırmacılar, modellemelerinin Uranüs'ün atmosferini Neptün'ünkinden önemli ölçüde daha kalın bulduğunu açıkladı. Bu da Uranüs’ün neden daha soluk mavi rengine sahip olduğunu ortaya koymakta.