Uzay
Görevimiz Ay
Orion uzay aracı gezegenimizden yaklaşık 90.000 mil uzakta , Ay'a doğru yol alırken, yolculuğun dokuz saatinden uzun bir süre sonra Dünya’nın görselleri paylaşıldı.
1972'deki son Apollo görevinden bu yana ilk kez, insanları aya taşımak için tasarlanmış bir uzay aracı Dünya'nın bir görüntüsünü yakaladı.
322 fit yüksekliğindeki (98 metre yüksekliğindeki) Uzay Fırlatma Sistemi veya SLS roketi, motorlarını 1:47 am ET'de yaktı. Kendini Florida'daki fırlatma rampasından havaya çekmek için 9 milyon pound'a (4,1 milyon pound) kadar itme kuvveti yayarak gece gökyüzünde canlı bir şekilde ilerledi.
Roketin tepesinde, uzaya ulaştıktan sonra roketten ayrılan, sakız şeklinde bir kapsül olan Orion uzay aracı vardı. Orion, insanları taşımak için tasarlandı, ancak bu test görevindeki yolcuları, gelecekteki canlı ekiplere yardımcı olmak için hayati veriler toplayan bazı mankenlerde kullanıldı.
SLS roketi, roketin parçaları ayrılmaya başlamadan önce milyonlarca pound yakıt harcadı ve Orion, yalnızca bir büyük motorla yörüngede süzülmeye bırakıldı. Bu motor daha sonra uzay aracını aya doğru doğru yörüngeye oturtmak için iki güçlü yanık başlattı. Ardından, kalkıştan yaklaşık iki saat sonra, roket motoru da düştü ve Orion'u yolculuğunun geri kalanında serbest uçmaya bıraktı.
Fırlatmadan yaklaşık sekiz saat sonra Orion, uzay aracının doğru yolda kalmasını sağlayan bir görev kilometre taşı olan giden yörünge düzeltme yanmasını yaşadı. Yanık, Orion'u 25 Kasım'da ayın etrafında uzak bir geri hareket yörüngesine girmeden önce, 21 Kasım'da ay geçişi ve aya en yakın yaklaşımı için hazır.
Orion, önümüzdeki hafta yakın uçuşu sırasında ay yüzeyinin yaklaşık 60 mil (96 kilometre) yakınına gelecek.
Uzay aracı, ayın etrafındaki yolculuğunu farklı açılardan belgelemek için içeride ve dışarıda 16 kamera ile donatılmıştır. Çarşamba günü paylaşılan bir görüntü, Artemis mankenlerinden biri olan Komutan Moonikin Campos'u, bir hayatta kalma kıyafeti giymiş halde, kapsülde binerken gösteriyordu.
NASA'ya göre, Orion'un insan uçuşu için tasarlanmış diğer tüm uzay araçlarının seyahat ettiğinden daha uzağa götürecek bir yol izleyerek kabaca 1,3 milyon mil (2 milyon kilometre) kaydetmesi bekleniyor. Orion, Ay yörüngesindeki turunun ardından dönüş yolculuğunu yapacak ve yolculuğunu yaklaşık 25,5 günde tamamlayacak. Kapsülün daha sonra 11 Aralık'ta San Diego kıyılarındaki Pasifik Okyanusu'na sıçraması planlanıyor ve kurtarma ekipleri onu güvenli bir yere götürmek için yakınlarda bekliyor olacak.
Görev boyunca, NASA mühendisleri uzay aracının performansını yakından takip edecekler. Ekip, Orion'un amaçlandığı gibi performans gösterip göstermediğini değerlendirecek ve şu anda 2024 için planlanan ay yörüngesine ilk mürettebatlı görevini desteklemeye hazır olacak.