Uzay
NASA’nın uzay biberleri iki rekoru aynı anda kırdı
Oysa biber deneyinin baş araştırmacısı Matt Romeyn, geçtiğimiz Cuma günü Insider'a NASA'daki mahsul üretim ekibinin iki rekoru da elde etmeyi beklemediğini söylemişti. Romeyn, şili biberlerin hasatlarında Dünya’daki üretim süresine kıyasla biraz geciktiğini söylemişti. Bu durum, istasyondaki deneyin 17 gün daha uzatılabileceği anlamına geliyordu. Plant Habitat-04 deneyinin (PH-04) merkezindeki biber tohumları Ekim ayında hasat edilmeden önce dört ay boyunca büyüyüp gelişti.
Romeyn, "Takvim, bizi Crew-2 astronotlarından Crew-3 astronotlarına geçişin ötesine taşıyarak, daha fazla sayıda astronotun biberleri örnekleme şansına sahip olmasına izin verdi" dedi.
Romeyn daha önce Mayıs ayında Insider ile uzayda büyüyen sebzelerin astronotların sağlıklı kalmasına nasıl yardımcı olduğu hakkında konuşmuştu.
Romeyn, biberlerin başlangıçta 120 gün boyunca büyümesinin beklendiğini ekledi. Ancak, bitkilerin gelişmesi 137 gün sürdü ve bu da uzayda yapılmış olan en uzun deney olarak tarihe geçti. Romeyn, bir önceki en uzun deneyin 2016 yılında yapılan, "zinya çiçeklerinin" 90 gün boyunca yetiştirilmesi çalışmasının olduğunu söyledi.
Bir basın açıklamasında, Romeyn süreci daha da açıkladı: "PH-04, uzay mahsulü üretimindeki en son teknolojiyi önemli ölçüde zorladı."
Deney, New Mexico'dan bir Hatch şili biberinin tarla çeşidini almayı, onu bitki habitatına sığdırmak için cüceleştirmeyi ve uzayda ilk genel olarak tanınan meyve veren mahsulün verimli bir şekilde nasıl yetiştirileceğini bulmayı içeriyordu.
Romeyn'e göre biberler acıydı. "Tüm göstergeler, biberlerin bir kısmının acılı olduğunu gösteriyor. Bu, mikro yerçekiminin biberlerin kapsaisin (biberin acı olmasını sağlayan madde) seviyeleri üzerindeki bilinmeyen etkisi göz önüne alındığında, beklenmedik bir şey değil" dedi.
Uzay ajansı, PH-04 deneyinin başarısının ardından, cüce domatesler ve yapraklı yeşillikler yetiştirmeyi planladığını bildirdi.
Romeyn, "Bu deneye, mikro yerçekiminde biber yetiştirmenin kolay olmayacağını bilerek girdik, ancak bu deney, uzay mahsulü üretimi için doğru yolda olduğumuzu gösteren başarılı bir gösteriydi” dedi.
NASA, bu tür deneyleri yaparken, gelecekte Ay'a ve Mars'a uzun süreli görevler için gidecek astronotların kendi kendilerini besleyebilmesinin yollarını bulmayı amaçlıyor.
https://www.sciencealert.com/nasa-s-space-chilis-have-broken-two-world-records