Uzay
Hubble 30 yıllık yolculuğunda çektiği fotoğraflar ile büyüledi
1)
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, 1995 yılında ünlü Yaratılış Sütunları'nın bu görüntüsünü yakalayarak, bu ışık görüntüsündeki yapıların daha keskin ve daha geniş bir görünümünü ortaya çıkardı. Yaklaşık 4 ila 5 ışık yılı kadar uzanan Yaratılış Sütunları, 70'e 55 ışık yıllık bir alana yayılan ve 1745'te İsviçreli gökbilimci Jean-Philippe Loys de Chéseaux tarafından keşfedilen tüm Kartal Nebula’sının büyüleyici, ama nispeten küçük bir özelliğidir.
2)
Hubble, uzak galaksilerin ve yıldız kümelerinin görüntülerinin yanı sıra Satürn de dahil olmak üzere kendi güneş sistemimizdeki gezegenlerin en iyi ve en ikonik görüntülerinden bazılarını da çekti (fotoğrafta). Görüntü, 20 Haziran 2019'da, gezegen o yıl Dünya'ya en yakın yaklaşımını yaparken çekilmişti.
3)
Hubble'ın 2016'daki 26. doğum gününü kutlamak için gökbilimciler, teleskobun süper sıcak büyük bir yıldız tarafından uzaya üflenen devasa bir baloncuğun görüntüsünü ortaya çıkardılar.
4)
Geçen yıl Nisan ayında 30. yıl dönümünü kutlamak için, Samanyolu galaksimize yakın bir yıldız oluşum bölgesini gösteren büyüleyici bir görüntü de yayınlandı. Görüntüde, her ikisi de Samanyolu'nun Dünya'dan 163 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan bir uydu galaksisi olan Büyük Macellan Nebula’sında bulunan dev kırmızı nebula (NGC 2014) ve onun daha küçük mavi komşusu (NGC 2020) yer alıyor.
5)
Evrenin en fotojenik galaksilerinden biri olan Sombrero galaksisi, Hubble tarafından ele geçirildi. Galaksinin ayırt edici özelliği, galaksinin sarmal yapısını oluşturan kalın toz şeritleriyle çevrelenen parlak beyaz, soğanlı bir çekirdektir. Sombrero, Başak galaksi kümesinin kenarında yer alır ve 800 milyar güneşe eşdeğer büyüklüktedir.
6)
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı'nın (CSA) ortak projesi olan Hubble, 30 yılı aşkın süredir evreni gözlemliyor.
7)
Hubble'ın gözlemlerinden ilki, Mart 1991'deki Jüpiter gezegeniydi (resimde).
8)
Yengeç Nebulası, Hubble tarafından güzel rengi ve parlaklığıyla yakalanan Samanyolu'ndaki bir süpernova kalıntısıdır.
9)
Bu, Maymun Başı Nebula’sının bir bölümünde yıldız doğumunun çalkantılı bir bölgesini gösteren Hubble'dan alınan görüntülerin bir mozaiğidir.
10)
Bu fotoğrafta gördüğünüz şey, 36,000 Fahrenheit (19,982.22℃) dereceye kadar ısıtılmış dönen gaz kazanlarından yapılmış zarif 'kelebek kanatlarının' merkezinde ölmekte olan bir yıldızdır.
13)
Çok yönlü bir mücevher gibi parlayan gezegenimsi nebula IC 418, Lepus takımyıldızında Dünya'dan 2.000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
14)
Büyük Köpek takımyıldızı yönünde, iki sarmal galaksi geceleyin heybetli gemiler gibi birbirlerinin yanından geçerler gibi. Görüntü 1999'da yayınlanmıştı.
Bu görüntü, Samanyolu'muzun bir uydu gökadası olan Küçük Macellan Nebula’sında 210.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan, uzaydaki en dinamik ve karmaşık biçimde ayrıntılı yıldız oluşum bölgelerinden birini göstermektedir.
16)
'İkiz Jet Nebulası' veya PN M2-9, iki kutuplu bir gezegenimsi nebulanın çarpıcı bir örneğidir. Bipolar gezegenimsi nebulalar, merkezi nesne tek bir yıldız olmadığında ikili bir sistem olduğunda oluşur.
17)
Hickson Compact Group 92 olarak da bilinen Stephan's Quintet'in bu portresi 2009 yılında Hubble tarafından çekildi.
18)
Yıldız V838 Monocerotis (V838 Mon) Hubble tarafından birkaç kez yakalandı, ancak 2005'te yayınlanan bu görüntü, çevredeki tozlu bulut yapılarının aydınlatmasında çarpıcı değişiklikler olduğunu ortaya koydu.
19)
2011'de Hubble, Uranüs'teki auroraların görüntüsünü yakalayan ilk Dünya tabanlı teleskop oldu. Bu, Voyager 2 tarafından Uranüs'ün birleşik bir görüntüsü ve Hubble tarafından yapılan iki farklı gözlemdir - biri halka için diğeri aurora için.
20)
'Mistik Dağ': İnce bulutlarla çevrili bu sarp fantastik dağ zirvesi, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'nden tuhaf bir manzaraya benziyor. Karina Nebulası adı verilen fırtınalı bir yıldız kümesinde yer alır ve Hubble'ın fırlatılışının 20. yıl dönümünü kutlamak için 2010'da paylaşıldı.
21)
2002'de Hubble, Berenices Saçı Takımyıldızı yönünde 300 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan çarpışan galaksiler, her bir galaksiden yayılan uzun yıldız kuyrukları ve gaz nedeniyle 'Fareler' olarak adlandırılmıştır. Sonunda tek bir galakside birleşecekler.
22)
Hubble'ın Westerlund 2 kümesi ve çevresinin görüntüsü (resimde), uzay teleskobunun yörüngedeki 25. yılını ve çeyrek asırlık yeni keşifleri, çarpıcı görüntüleri ve olağanüstü bilimi kutlamak için yayınlandı.
23)
'Görelilik Halkaları': Bu görüntü, Fornax'ın (Fırın) güney yarımküre takımyıldızında yer alan GAL-CLUS-022058s'i göstermektedir. GAL-CLUS-022058s, evrenimizde şimdiye kadar keşfedilen en büyük ve en eksiksiz Einstein halkalarından biridir. Gökbilimciler, görünümüne ve ev sahibi takımyıldızına atıfta bulunan 'Erimiş Halka' takma adını verdiler.
24)
'Atbaşı Nebulası': Orion (Avcı) takımyıldızında gökyüzünün bir bölümünü gösteren bu resim, Hubble'ın 2013'teki 23. yıl dönümünü kutlamak için yayınlandı. Çalkantılı toz ve gaz dalgalarından dev bir denizatı gibi yükselen Atbaşı Nebulası.
25)
Hubble Ultra Derin Alanı olarak adlandırılan yaklaşık 10 bin galaksinin bu görüntüsü, milyarlarca ışık yılı boyunca uzanan evrenin "derin" bir çekirdek örneğini temsil ediyor.
26)
2013'te Hubble, Anten Galaksilerinin şimdiye kadarki en iyi görüntüsünü yakaladı. Bunları daha önce 1997 ve 2006'da gözlemlemişti ve görevleri sırasında yapılan yükseltmeler nedeniyle her biri bir öncekinden daha iyiydi. NGC 4038 ve NGC 4039 olarak da bilinen galaksiler, ölümcül bir kucaklaşmaya kilitlendiler.
27)
Hubble’ın yakaladığı bu görüntüde görülen yıldız oluşum bölgesi NGC 3603, Samanyolu'ndaki en etkileyici büyük kütleli genç yıldız kümelerinden birini içermektedir. Çekirdekteki sıcak mavi yıldızlar, NGC 3603'ün merkezindeki yıldız kümesinin sağında görülen gazda büyük bir boşluğa neden olmuşlardır.
28)
Bu çarpıcı görüntü, Dünya'dan 118 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Cetus (Balina) takımyıldızı içinde bulunan görkemli galaksi NGC 1015'i göstermektedir.
29)
Zarif kelebek kanatlarına benzeyen bu şey, aslında yaklaşık 20 bin santigrat dereceye kadar sıcak olan gazlardır ya da “gaz kazanları” da diyebiliriz. Gaz, saatte 590 bin milden fazla hızla uzayı yarıp geçiyor - Dünya'dan aya 24 dakikada seyahat edecek kadar hızlılar!
30)
Columba (Güvercin) takımyıldızında yer alan NGC 1792, hem sarmal bir galaksi hem de yıldız patlama galaksisidir.
31)
Manyetik canavar: Parlak galaksi NGC 1275'in bu çarpıcı görüntüsü 2006'da çekildi. Yaklaşık 55 milyon santigrat derece sıcaklıktaki gazlarla çevrili olmasına rağmen soğuk olan kırılgan ipliksi yapıların inanılmaz ayrıntılarını ve çözünürlüğünü sağlıyor.
32)
Dünya'dan yaklaşık 70 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu büyüleyici galaksi NGC 2525, Güney Yarım Küredeki Pupa takımyıldızının bir parçasıdır. Karina ve Vela takımyıldızlarıyla birlikte, eski Yunan mitolojisinden Argo'nun bir görüntüsünü oluşturur. Başka bir tür canavar, süper kütleli bir kara delik, NGC 2525'in merkezinde gizleniyor.