Sponsorlu
Yeşil Teknoloji: Kağıtsız ve Çevre Dostu Ofislere Geçiş
Yeşil teknolojiyle kastedilen şey, insan aktivitelerinin çevre ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini azaltan teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılmasıdır. Daha sürdürülebilir bir geleceği destekleyen geniş yelpazede ürünleri, hizmetleri ve uygulamaları kapsar.
Bu alandaki stratejiler bir ürünün veya hizmetin, hammade çıkarılmasından ömrü bittiğinde imhasına kadar tüm yaşam döngüsünü hesaba katar. Savunucuları, etkinliklerinin komple çevresel etkilerini döngüsel bir ekonomi içinde düşünür. Teknolojik gelişmelerin toplumsal çıkarımlarını da görerek toplumsal eşitliği ve refahı ön planda tutarlar.
İklim değişikliği, sera gazı emisyonları gibi kavramlar yenilenebilir enerji kaynaklarını gündeme taşımıştır. PDF’in 1993 yılında tanıtılmasından ve yaygınlaşmasından sonra, PDF Guru gibi PDF oluşturma araçlarının da yükselişiyle, kağıtsız ve çevre dostu ofislere yönelik önemli adımlar atılmıştır.
Bu kategori artık gerçek bir global endüstri haline gelmiştir ve inanılmaz faydalar vaat eder. Aynı zamanda bazı zorlukları beraberinde getirebilir. Yazının devamında yeşil teknolojinin ne olduğu, türlerine, özellikleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi yaygın projeler hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Yeşil teknoloji nedir?
Yeşil teknoloji, teknolojinin ve bilimin çevre dostu ürünler ve hizmetler yaratmak için kullanılmasını tanımlayan kapsayıcı bir terimdir. Bu terim, operasyonel performansı artırırken maliyetleri, enerji tüketimini, atıkları azaltan veya çevreye negatif etkileri düşüren ürünler ve hizmetleri işaret eden temiz teknoloji ile ilişkilidir.
90’ların başında popüler olmuş gibi görünse de aslında yüzyıllardır bizimle olan bir kavramdır. Örneğin, enerji tasarruflu evlerde ve binalarda popüler bir trend olan jeotermal ısıtmayı ele alalım. Dünyanın yüzeyi altındaki ısı enerjisini kullanmak, insanların kaplıcalarda yıkandığı ve evlerini lavdan yaptığı Paleolitik zamanlara kadar uzanır.
Atalarımız MÖ 5000’lerde Nil Nehri’nde tekneleri hareket ettirmek için rüzgar enerjisini kullanıyorlardı. Rüzgar gücü su pompalıyordu ve tahılları öğütüyordu. MÖ 7. yüzyılda insanlar güneşin enerjisini toplayarak büyüteçlerle ateş yakıyordu. 19. yüzyılda New York’taki taksilerin %90’ı elektrikli araçlardı.
Bu teknolojinin amacı çevreyi korumak, çevreye geçmişte yapılan zararları onarmak ve dünyanın doğal kaynaklarını muhafaza etmektir. Ayrıca, gelişmekte olan bir endüstri haline gelmiştir ve muazzam miktarlarda yatırım sermayesini kendine çekmektedir.
Onun kullanımı bir iş segmentinin veya şirketin belirtilmiş bir hedefi olabilir. Bu hedefler genelde şirketin çevre, sürdürülebilirlik ve yönetim beyanında özetlenir; hatta bir firmanın misyon beyanında da bulunabilir. Toplumsal açıdan sorumlu yatırımcılar da olası yatırımlarını sadece yeşil teknolojileri uygulayan veya üren şirketlerle daraltmayı hedeflemektedir.
Yeşil teknolojinin çeşitleri nelerdir?
Bu geniş kategori altında çevreyi iyileştirmenin birçok biçimini bulmak mümkün. İklim değişikliği ve karbon salınımları en acil global sorunlar arasında yer alırken yerel çevre tehlikelerini ele alan birçok girişim de mevcut. Bazıları belli ekosistemleri veya nesli tükenmekte olan türleri korumayı amaçlar. Bazıları ise daha sürdürülebilir alternatifler bularak az kalan doğal rezervleri muhafaza etmeyi hedefler.
Alternatif enerji
Birçok işletme, fosil yakıtlara uygulanabilir bir alternatif sağlamak için atmosferik karbon üretmeyen alternatif enerji kaynakları geliştirmeye uğraşmaktadır. Güneş ve rüzgar enerjisi en masrafsız enerji kaynakları arasındadır. Güneş panelleri ev sahipleri arasında da yaygınlaşmaktadır. Jeotermal enerji ve gelgit enerjisi gibi seçenekler küçük ölçekte uygulanabilir.
Elektrikli araçlar
Sera gazı salınımlarının büyük bölümü ulaşım etkinliklerinden kaynaklanmaktadır. Birçok üretici ya daha yakıt tasarruflu motorlar tasarlamanın ya da elektrik enerjisine geçmenin yollarını keşfetmektedir. Ancak, elektrikli araçlar başka alanlarda da bir dizi yenilik gerektirir; örneğin, yüksek kapasiteli yeniden şarj edilebilir piller ve şarj altyapısı. Ek olarak, birçok güç nakil şebekesinin hala fosil yakıtlara dayanmasından ötürü elektrikli araçların yararları kısıtlıdır.
Sürdürülebilir tarım
Yüksek arazi maliyetleri, su kullanımı, pestisitlerin doğaya etkileri ve hayvan dışkıları dahil, tarım ve hayvancılığın muazzam bir çevresel ayak izi vardır. Organik tarım teknikleri toprağa zararları azaltabilir; hayvan yemlerindeki gelişmeler metan salınım seviyelerini düşürebilir.
Geri dönüşümün önemi
Söz konusu teknolojinin çeşitlerinden bir tanesi de geri dönüşümdür. Geri dönüşüm, az olan kaynakları materyalleri yeniden kullanarak veya sürdürülebilir muadiller bularak muhafaza etmeyi amaçlar. Plastik, cam, kağıt ve metal atıklar en bilinen geri dönüşüm türleri olsa da daha karmaşık operasyonlarla e-atıklardan veya otomobil parçalarından pahalı hammaddeleri çıkarmak da mümkündür.
Ancak, geri dönüşüm sırasında da yine enerji harcanır. O yüzden geri dönüşüm gerektirmeyecek uzun vadeli çözümler aramak daha mantıklıdır. Bunun ilk adımı ofislerde atılabilir. Örneğin, çalışanlar tek kullanımlık bardaklar, pipetler vb. yerine tekrar tekrar kullanılan kupalar, sürahiler vb. kullanmaya teşvik edilebilir.
Kağıtsız ofislerin çevreye katkıları
Ofislerdeki kağıt atıkları çevre için sorun oluşturur. Kağıt geri dönüştürülebilir olsa da kağıt üretiminde ağaçlar ve enerji harcanır. Baskı sırasında da enerjinin yanı sıra doğada çözünemeyen mürekkepler kullanılır. Bunun için en mantıklı çözüm belgelerinizi elektronik ortamda hazırlamak ve mevcut belgelerinizi dijital hale getirmektir.
Mevcut belgeleri dijitale taşımak büyük bir iş gibi görünebilir. Ancak, basılı belgeler arasında arama yapmak çalışanların en çok vakit kaybettiği şeylerden biridir. Yetenekli tarayıcılar ve OCR (optik karakter tanıma) sayesinde belgelerinizi PDF’e çevirmeniz ve düzenlemeniz gayet basittir.
PDF Guru gibi platformların PDF oluşturma araçları sayesinde sıfırdan PDF yaratmak da zor değil. Bu tür araçlarla her şeyi bizzat kendiniz tasarlayabileceğiniz gibi, varsa ihtiyacınıza uygun şablonları veya yapay zeka desteklerini de kullanabilirsiniz. Belge boyutlarını sıkıştırarak PDF’leri daha paylaşılabilir, özetleyerek daha okunabilir hale getirebilirsiniz.
Sonuç
Bu yazıda “Yeşil çevre nedir?” sorusunu cevabından ve bunun için kullanılabilecek teknolojilerden bahsedildi. Çevreyi korumak sadece büyük şirketlerin görevi değil. Kağıtsız ofis gibi uygulamalarla bireysel olarak da doğaya olumlu katkılarda bulunmanız mümkün, hem de bugünden başlayarak. Belgelerinizi elektronik ortama geçirmekle veya direkt elektronik olarak hazırlamakla ilk adımı atabilirsiniz.