Sponsorlu
Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanseri, rektum veya kolonun iç bölümünde gelişen tümörlü hücreler nedeniyle ortaya çıkan bir kanser türüdür. Erken evrelerde belirgin ve net semptomlar göstermeyen kolon kanseri, ilerleyen evrelerde ise ciddi belirtilere sebebiyet verir. Kolon (bağırsak) kanseri belirtileri arasında bazı komplikasyonlar ortaya çıktığında ise destek alınması halinde hastalığın tedavi edilmesi mümkündür. Kabızlık, uzun süreler kesintisiz şekilde devam eden ishal hali, dışkıda kan gözlemlenmesi, karın ağrıları ya da kramplar, bu kapsamda ön plana çıkan belirtilerdir. Ayrıca kolon kanserinin bir diğer önemli belirtisi ise dışkıda kan oluşması nedeniyle gelişen anemi doğrultusunda yorgunluk ve zayıflama halidir. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da yapılan taramalarla kolon (bağırsak) kanserinin erken evrelerde teşhis edilmesi mümkündür.
Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir?
Kolon (bağırsak kanseri), rektumda veya kalın bağırsakta oluşan bir kanser türüdür. Bu yüzden bağırsak kanseri olarak da bilinir. Çok büyük oranda kolon kanseri, bağırsakta bulunan ve polip olarak adlandırılan hücrelerin mutasyon geçirmesi ile gelişir. Polip hücrelerinin zamanla kanserli hücrelere dönüşmemesi adına tarama ve erken teşhis oldukça önemlidir.
Bağırsak kanseri, çoğunlukla ilk evrelerde ciddi semptomlar göstermez. İlerleyen evrelerde ise belirginleşerek belirtiler, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir. Günümüzde bağırsak kanseri, dünyanın hemen her noktasında gözlemlenen bir kanser türüdür. Dolayısıyla herhangi bir bölgeye özgü değildir. Aynı şekilde kadın ve erkeklerde gözlemlenme oranı da benzer durumdadır.
Kolon (Bağırsak) Kanseri Neden Olur?
Kolon (bağırsak) kanseri, birçok farklı faktör doğrultusunda gelişebilir. Günümüzde bu kanser türünün ortaya çıkmasındaki en yaygın nedenlerden biri genetik etkenlerdir. Aile içerisinde kolon kanseri öyküsü bulunan kişilerde bu kanser türünün gözlemlenme riski daha yüksektir. Ayrıca bununla birlikte bazı kalıtsal sağlık sorunlarının da yine kolon kanserine neden olabildiği günümüzde biliniyor.
Kolon kanserinin en önemli nedenlerinden bir diğer ise hayvansal gıdaların yoğun olarak tüketilmesine karşın, bitkisel gıdaların daha az tüketilmesidir. Dolayısıyla beslenme düzensizlikleri de bağırsak kanserine neden olabilir. Kolon (bağırsak) kanseri nedenleri genel olarak şu şekildedir:
-
Trans ve hayvansal yağların daha yoğun tüketilmesi ve beslenme düzensizlikleri
-
Genetik ve kalıtımsal etkenler
-
Çevresel faktörler
-
Yetersiz lif tüketimi ve obezite
-
Sigara ve alkol bağımlılığı
-
Gündelik aktivitelerde eksiklik
-
Radyasyon tedavileri
Bunların dışında kolon kanserinde ilerleyen yaş da önemli bir etkendir. Bu kanser türü, çoğunlukla 50 yaş ve üzeri kişilerde gözlemlenir.
Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri
Kolon (bağırsak) kanseri belirtileri, çoğunlukla erken evrelerde belirgin değildir. İlerleyen evrelerde ise kolon kanserinin çok ciddi ve belirgin komplikasyonlara sebep olabileceğini söylemek mümkündür. Genel olarak kolon (bağırsak) kanseri belirtileri şu şekildedir:
-
Dışkıda gözlemlenen açık ya da koyu renkte kan
-
Şiddetli karın ağrıları
-
Demir eksikliği
-
Sürekli gaz ya da şişkinlik hissi
-
Yutma güçlükleri
-
Kusma
-
Açıklanamayan ve aniden gelişen halsizlik hali
-
Kabızlık ya da ishal
Bu kolon (bağırsak) kanseri belirtileri, aynı zamanda zayıflama ve iştahsızlık gibi komplikasyonlarla birlikte ortaya çıkabilir.
Kolon (Bağırsak) Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kolon (bağırsak) kanseri tedavisi, günümüzde birçok farklı tedavi yöntemi ve uygulama ile yapılabiliyor. Cerrahi uygulamalarda en ön plana çıkan tedavi yöntemi polipektomi ameliyatıdır. Bu uygulama, kansere sebebiyet veren poliplerin bağırsaktan alınmasını içerir. Ayrıca kolostomi ameliyatı, radyofrekans ablasyonu gibi farklı tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Bunlara ek olarak bazı durumlarda kolon kanserinin tedavisinde kemoterapi uygulaması da kullanılabilir. Bu uygulamada hedef, kansere neden olan hücrelerin etkilerini azaltmak ve büyümelerini önlemektir.