Sponsorlu
Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri, akciğerlerdeki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz olarak büyüyerek mutasyona uğramasının ardından meydana gelen kanser türüdür. Bu kanser türü, özellikle nefes darlığı, sürekli devam eden öksürük, hırıltı, kilo kaybı ve bedende ağrı gibi belirtilerle baş gösterir.
Akciğer Kanseri Nedir?
Hayata devam edebilmek için solunum yoluyla vücuda oksijenin alınması ve ortaya çıkan karbondioksitin de dışarı atılması gerekir. Akciğerde bulunan doku ve hücrelerin yaptığı bu fonksiyonla vücut, ihtiyacı olan oksijeni düzenli bir şekilde alırken atık olan karbondioksiti vücudun dışına gönderir. Göğüs boşluğunun büyük bir kısmını dolduran, koni biçiminde, süngerimsi formdaki bu organlar; bronş, akkan, alveol ve kan damarlarında meydana gelir. Kanser, çoğunlukla ilk çıktığı hücreye göre isimlendirilir.
Akciğer kanseri, çoğunlukla hava geçişlerini dolduran akciğer dokularının anormal olarak büyümesi ve mutasyona uğraması neticesinde ortaya çıkan ölümcül bir kanser çeşididir. En önemli sorumluluğu vücuda oksijen alınması ve yaşamsal faaliyetler sırasında meydana gelen karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlayan akciğerlerdeki dokuların kontrolsüz olarak çoğalması sonucunda kanser meydana gelir.
Akciğer Kanserini Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Akciğerde bir tümör görülmesine neden olan farklı risk etkenleri vardır. Sigara, puro gibi tütün mamullerinin kullanımı, sigara dumanına maruz kalmak, toksik gazlar solumak, asbest, hava kirliliği ve akciğer hastalıkları akciğer kanserine yakalanma riskini arttıran etkenler içerisinde yer alır. Bir defa dahi bu kanser çeşidini geçiren kişinin bu hastalığının yenilenme riski, daha önce kanser geçirmemiş kişiye nazaran daha çoktur.
Akciğerde tümör oluşum oranını yükselten bazı riski meslek grupları da vardır. Madenciler, plastik-sanayi, izolasyon sektörü, tekstil, maden, kaynak, boya ile tersanelerde çalışan kişiler bu riskli gruptan yer alır.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri, teşhis edilmesini gerektirecek biçimde erken evrelerde belirgin bir belirti baş göstermez. Fakat daha ileri evrelerde, solunum sistemi ile alakalı problemler ve genel sağlık durumunda ön plana çıkan farklılıklar ile kendisini belli eder. Akciğer kanserinin belirtilerinin erkenden farkına varmak, tanı ve tedavi aşamasında büyük bir öneme sahiptir.
Akciğer kanseri belirtileri son derece geniş bir skalada yer alır. Hastalığın erken evre belirtileri içerisinde yüzde şişkinlik, ses kısılması, lenf bezlerinde şişkinlik, güçten düşme, yüksek ateş, nedeni bilinmeyen kilo kayıpları, parmaklarda şekil bozukluğu ve yutkunmada zorluk gibi belirtiler yer alır.
Bu belirtilerin, kanserin nerede yer aldığı ve tümörün büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı zamanlarda akciğer kanseri belirtilerinin baş göstermesi uzun sürebilir. Hatta bazı hastalarda kanser herhangi bir belirti göstermeden son evreye kadar ilerleyebiliyor. Bundan dolayı risk grubunda yer alan kişilerin rutin olarak kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilir.
Akciğer kanserinin sıklıkla baş gösterdiği belirtilerin bir bölümü şu şekildedir;
·Giderek daha da kötüleşen ve geçmeyen öksürük,
·Öksürüğe bağlı olarak sırt ağrısı,
·Kanlı balgam,
·Nefes alırken hırlama,
·Seste bozukluk,
·Solunumda güçlük çekme,
·Bir şey yerken boğazda takılması,
·Yutkunurken zorlanma,
·Sık sık zatürre ve bronşit geçirmek,
·Boyun ve yüz bölgesinde şişlik,
·Kemik ve kas ağrısı,
·İştahta azalma,
·Kilo verme,
·Halsizlik,
·Yorgunluk
Akciğer kanseri, genellikle belirti vermediği için kişi, farklı bir hastalık için röntgen çektirdiğinde kanseri fark eder. Günümüzde düşük doz tomografi gibi radyolojik görüntüleme cihazları ile akciğer kanseri teşhisi erken evrede tespit edilir. Bundan dolayı risk altındaki kişilerin rutin olarak kontrollerini yaptırması tavsiye edilir. Anadolu Sağlık bu konuda sizlerin yanında olur ve erken teşhisle tedavinizin vakit kaybetmeden başlamasını sağlar.