Dyt. Begüm Kuran
UYGULAYABİLECEĞİNİZ EN DOĞAL TEDAVİ EDİCİ YAĞLAR
Tabiatın bize sunmuş olduğu “Geleneksel Tıp”, ekonomik ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle sıklıkla doktor gözetiminde kombinasyon halinde tüketiliyor. Kimi kombinasyonlar bilimsel olarak kanıtlanmışsa da kimileri ise henüz hala çalışma aşamasında fakat uzmanların tecrübelerine göre henüz bir yan etki görünmemekte. İşte bu kombinasyonlardan günlük hayatımızda başucu karışımları niteliğinde olabileceğini düşündüğüm bazı kürleri paylaşmak istedim sizlerle;
Karaciğer yağlanması: ¼ çay bardağı enginar suyu ve ¼ çay bardağı biberiye suyu (günde 2 kez)
Sindirim ve sinir sistemi hatalıkları: ¼ çay bardağı karanfil suyu + ¼ çay bardağı melissa suyu + ¼ çay bardağı karabaş suyu
Çocuk sahibi olma sorunlarında: ¼ çay bardağı çakşırotu suyu
Adet ve menapoz sorunlarında: 3 damla hayıt yağı 1 bardak su ile karıştırılır. İçerisine 1 çay kaşığı bal ve 2 damla limon sıkılarak tüketilebilir.
Aspir yağı: Vücudun yağ depolamasını azaltmada destek 2 tatlı kaşığı olarak içilir. Minimum 3 ay kullanılır.
Ceviz yağı: Balık yağı tüketemeyen çocuklarda omega 3 desteği 2 tatlı kaşığı olarak içilir. Minimum 2 ay kullanılır.
Çörek otu yağı: Kabızlık, gaz ve hazımsızlık problemlerine destek amaçlı 2 tatlı kaşığı olarak içilir.
Egzama ve sedef hastalıklarında: Çörek otu yağı ince bir tabaka halinde sürülür. Minimum 2 ay kullanılır.
Hindistan cevizi yağı: Alzheimer hastalarında 2 tatlı kaşığı olarak içilirken, kas tutulmalarında ilgili bölgeye ince bir tabaka halinde sürülür.
Kabak çekirdeği yağı: İyi huylu prostat büyümesini engeller, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir ve kurt, parazit düşürücü özelliği vardır. 2 tatlı kaşığı olarak içilir. Minimum 3 ay kullanılır.
Nar çekirdeği yağı: Sıkılaştırıcı özelliği sayesinde yaşlanma karşıtı bir yağ türüdür ve ilgili bölgeye 2 damla şeklinde uygulanır. Menapoz dönemindeki kadınlar ise destek amaçlı 2 tatlı kaşığı olarak tüketmelidir.
Pamuk yağı: Hemorois tedavisinde ilgili bölgeye ince bir tabaka halinde sürülürken, kabızlık problemlerinde 2 tatlı kaşığı olarak minimum 2 ay boyunca tüketilmelidir.
Üzüm çekirdeği yağı: Gözaltı kararmalarında 2 damla olarak sürülürken, 1. ve 2. derece varis problemlerinde yine haricen yani sürülerek kullanılır.
Yer fıstığı yağı: Kilo alamama şikâyetlerinde iştah açıcı olarak 2 tatlı kaşığı minimum 2 ay kullanılmalıdır.
Ayak kokusunu önlemeye destek: 1 çay bardağı ılık suya 6 damla defne yağı eklenerek ayaklar bu suda yıkanır.
Güneş lekelerine karşı destek: Dışarıya çıkmadan yarım saat önce 50 ml susam yağı, 20 ml ceviz yağı ve 20 ml kayısı çekirdeği yağı karışımı ince bir tabaka halinde ilgili bölgeye sürülür.
Çatlak önleyici: Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren göğüs dahil bacaklara kadar uygulanır. 100 ml badem yağı ve 200 ml Hindistan cevizi yağı karıştırılarak ince bir tabaka şeklinde sürülür.
Saç dökülmesi tedavisine destek: 40 ml Hindistan cevizi yağı + 5 ml ısırgan tohumu yağı + 5 ml rüşeym yağı + 5 ml kabak çekirdeği yağı saçlar yıkandıktan sonra sürülen bu karışım 1 gece bekletilmeli.
Dikkat edilmesi gereken bir konu ise yakıcı uçucu yağlar ile esans yağların ciltte oluşturabileceği tahrişi önlemek adına sabit yağlar ile seyreltilerek kullanılması gerekir. Ve giysiyle kapanmayacak bölgelere uygulanan bu karışımlar sürüldükten en az 8 saat sonra güneşe çıkılabilir. Yukarıda bahsetmiş olduğum yağlar sabit yağlardır su ile seyreltmek veya çoğaltmak yeterlidir.
Genel olarak besin suları ¼ çay bardağı olarak porsiyon ölçüsü esas alınırken günde maksimum 2 kez tüketilmesi uygundur. Herhangi bir rahatsızlığınız olabilme ihtimaline karşılık öncelikle doktor kontrolünden geçmeli, sonrasında bu karışımları hayatınıza dönemsel eklemelisiniz. Tüketim süresi bittikten sonra mutlaka 15 gün ara vermeli ve yeniden kan testi yaptırıp düzelmeyi kontrol etmelisiniz.