Dyt. Begüm Kuran
JUICING VE DETOX DİYETLERİ
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırma ile ilgilisi olmayan kısa süreli bu değişim programlarında kişiler kendini dayanma mecburiyetine sokarak bu diyetleri yapmaya zorluyor. Bu da kişilerin psikolojisinde olumsuzluğa yol açabiliyor.
Juicing, 3 ila 10 gün süre ile yalnızca meyve veya sebze suyu tüketimi uygulamasıdır. Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral bakımından yüksektir, içme suyu ile birleştiğinde genel sağlığı arttırmak için vücuda ekstra besinler yüklenebilir. Meyve suları kişinin bağışıklık sistemini güçlendiren ve kendini daha enerjik hissetmesine yardımcı olabilecek anti enflamatuar bileşiklerden zengindir. Juicing diyetleri bağırsakların daha verimli çalışmasını sağlayan enzimler sunarak sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olabilir. Bunlarla birlikte bu potansiyel faydaların çoğu anekdottur, yani onları destekleyecek bilimsel kanıtları yoktur.
Potansiyel riskleri ise, genellikle kalori bakımından düşüktür. Düşük kalorili diyetler geçici kilo kaybına neden olabilir ancak beraberinde dehidratasyona ve ciddi baş ağrısına neden olabilir. Uzun süreli juicing diyetleri böbrek rahatsızlığı olan bireylere zarar verebilir. Bazı meyve türleri böbrek taşlarına ve diğer böbrek problemlerine neden olabilecek bir asit olan oksalat içerir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ise pastörize edilmemiş meyve suları tüketilirse, bakteri üremesi nedeniyle hastalık riski tehdidi altındadır.
Bir juicing diyeti içerisindeki besinler müshil veya başka bağırsak stimülasyonu yöntemleri içeriyorsa, birey dışkılarken çok fazla besin ögesi ve elektrolit kaybedebilir bu da tansiyon problemine neden olabilir.
Bilimde detoksa yer verilmemektedir. Bedene giren toksin içerikli maddeler, emildikten sonra direk karaciğere ulaşır ve karaciğer tarafından zararsız hale getirilir, sonrasında kan dolaşımına geri verilir. Bunun haricinde de hücre içi temizleme mekanizmaları gözden kaçan ve hücre içinde oluşan toksinlerin temizlenmesine yardım eder. Ağır metaller ise hiçbir şekilde karaciğere ve hücrelere işlenmeden çöker. Yani toksinlerden arınma mekanizmasında müdahale edilebilecek bir basamak yoktur.
Bilimsel çalışmalar günlük 30 gr. lif alımı gerekliliğinden bahsederken, juicing diyetlerinin lif alımını ciddi düzeyde azaltmasının kan kolesterol seviyeleri olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki bazı vitaminler yağ eşliğinde vücutta kullanılabilir. A, D, E, K vitaminleri yağ içermeyen bu diyetlerde de vücutta eksiklik oluşturur.
Fayda ve zararları hakkında kesin konuşabilmek için daha fazla sayıda araştırma paylaşılması gereklidir. Biz beslenme ve diyet uzmanları olarak geçici çözümler yerine kalıcı ve uygulanabilir, yormayan programların hazırlanması gerektiğinden yana ortak bir paydada toplanıyoruz.
Diyet bir matematiksel sitemdir. Her gün kendine aittir. Bilimde “Telafi Diyet” diye bir tanım yoktur ve metabolizmanız kendini bir gün önceki yanlış tüketiminizi telafi etmeye çalışmanıza ihtiyaç duymaz. Çünkü tüm organlar ve hücreler zaten bu mantığa göre çalışmaktadır.
Her şeyin en doğalı en güzeli diyorum ve sağlıklı günler diliyorum.
Kaynak: Medicalnewstoday