Gündem
SUNUM, Ufuk Avrupa'da En Başarılı Türk Araştırma Kuruluşları arasında ilk 10'da yer alan tek 6550 Ulusal Araştırma Altyapısı oldu!
Teknolojide öncü, yenilik ve katma değer oluşturan örnek bir merkez: SUNUM Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022'de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.
Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran 26 SUNUM Laboratuvarı, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunmakta ve hizmet vermektedir. 2023 yılı itibariyle 300 kadarı ulusal, 100 kadarı uluslararası olmak üzere 400'e yakın kurumla işbirliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, elektronikten ambalaja, yapı malzemelerinden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. SUNUM iki farklı TÜBİTAK 1004 Platformu’nda (NANOSIS-Tümleşik, Ölçeklenebilir, İşlevsel Nanoyapılar ve Sistemler, LignoNANO- Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi için Katma Değerli İleri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler) yürütücü kuruluş, üç farklı 1004 Platformu’nda da ortak olarak yer almakta ve Marie Sklodowska-Curie – COFUND kapsamında NANOBIO4CAN-Kanserde Yenilikçi Terapötik Yaklaşımlar için Nano-Biyoteknolojiler Projesi'nin koordinatürlüğünü yürütmektedir.
SUNUM'un Stratejik İşbirlikleri
SUNUM kurguladığı rekabet öncesi araştırma programları ve uluslarası araştırmalar ile nanoteknoloji odaklı çalışmalara liderlik etmekte; bilimsel ve yönetsel birikimlerini ulusal ve uluslararası stratejik ortaklarıyla paylaşmaktadır.
- SUNUM iki farklı TÜBİTAK 1004 Platformu’nda (NANOSİS-Tümleşik, Ölçeklenebilir, İşlevsel Nanoyapılar ve Sistemler, LignoNANO- Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi için Katma Değerli İleri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler) yürütücü kuruluş, üç farklı 1004 Platformu’nda da ortak olarak yer almaktadır.
- SUNUM, TÜBİTAK BİGG Programları içinde akademik girişimciliğe odaklanan ilk ve tek program "BİGG - LABSOUT"un ortağı olarak yenilikçi fikirlerin doğuşundan ticari başarıya ulaşılmasına kadar uzanan süreçte akademik girişimcilere destek olmaktadır.
- VSY Biotechnology liderliğinde yürütülen TÜBİTAK TEYDEB Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Platformu’nda “Ön Yüklü Enjektör Sistemi ile Entegre, Yeni Nesil Yüksek Stabilizasyona Sahip Sinüzodial Optik Tasarımlı Hidrofobik Göz İçi Lensi Geliştirilmesi ve Üretimi” projesini yürütmektedir.
- SUNUM'un koordinatörü olduğu NANOBIO4CAN-Kanserde Yenilikçi Terapötik Yaklaşımlar için Nano-Biyoteknolojiler Projesi, ulusal ve uluslarası paydaşlara sahip bir konsorsiyum ile Marie Sklodowska-Curie – COFUND kapsamında desteklenmektedir. Sektörler ve disiplinler arası ortak araştırma, eğitim ve mobilite programı olan proje kapsamında, 24 doktora sonrası araştırmacı istihdamı planlanmakta ve kurgulanan özel hızlandırıcı programı ile genç araştırmacılara, akademik becerilerin yanı sıra iş geliştirme becerileri ve girişimcilik yaklaşımı kazandırılmaktadır.
https://ufukavrupa.org.tr/tr/en-basarili-turk-arastirma-kuruluslari