LabMedya TV
Su içmeyi bırakırsanız vücudunuzda ve beyninizde neler olur?
En baştan söyleyelim pek de güzel şeyler olmaz, sonuçta vücudumuzun yüzde 60’ı sudan oluşmakta. Bu da demek oluyor ki sık sık su içip sahip olduğunuz su miktarını yenilememiz şart.
Sahip olduğumuz tüm su miktarı bizim için çok önemli besinlerin ve hormonların taşınmaları gereken yerlere taşınmasında, eklem sıvılarının eklemleri birbirine temas etmemesinde, vücut sıcaklığımızın dengelenmesinde ve göz kürelerimiz için gerekli olan suyun sağlanması gibi ağır işleri bizler için omuzlamakta.
Ancak her gün ihtiyacımız olan suyun çok büyük bir kısmını idrar yoluyla, 1,5 litre kadarı, dışkı yoluyla ve terlemeyle atmaktayız. Bu yüzden attığımız kadarını yeniden edinmemiz gerekiyor. İşte tam da bu noktada beynin ‘susama merkezi’ – bu merkez hipotalamus’ta bulunmakta – devreye giriyor. Bu merkez, kan damarları yoluyla, ne kadar susadığınızı ve vücudunuzda bulunan su miktarının ne zaman olması gereken miktardan düşük olduğunu anlayıp artık su içmeniz gerektiği hakkında sizi uyarır.
Peki, su içmeniz gereken yerde içmezseniz neler olur? AsapScience’ın yapmış olduğu video bize neler olacağını daha detaylı anlatmakta. Ancak kısaca söylemek gerekirse beyninizin boyutu büzülerek küçülecek ve tabiri caizse daha ‘hafif’ bir kafaya sahip olduğunuz gibi acıya karşı toleransınız da artacak (videoda altyazılardan ‘Türkçe’yi seçerek videoyu altyazılı izleyebilirsiniz).
Yapılan çalışmalar aynı zamanda susuz bir beynin yeterli su miktarına sahip olanlara kıyasla daha az verimli olacağını bunun sebebininse susuz katılımcıların yapmaları gereken işler için daha çok oksijene ihtiyaç duyacağını gösterdi.
Vücut fonksiyonlarına gelirsek eğer gelecek başlıca sorunlar; idrar ve yutkunma eksikliği, mide bulantısı ve sayıklama. AsapScience’ın yapmış olduğu bu video da ‘Susuzluktan Ölmenin’ tüm detayları yer almakta.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/here-s-what-happens-to-your-body-and-brain-if-you-stop-drinking-water