Uzay
Solucan Deliğine Gönderilen Mesajları Geri Alabiliriz
Uzayda bir solucan deliğine düşersen, geri dönemezsin. Arkanızdan kapanacaktır. Ancak araştırmacıların 15 Kasım Physical Review D' deki raporuna göre, geri kalanımıza diğer taraftan bir mesaj göndermek için yeterli zamanımız olabilir. Henüz kimse bir solucan deliği görmedi, ancak teorik olarak evrenin uzak bölgelerine veya varsa diğer evrenlerin tamamına kısayollar sağlayabilirler. Fizikçiler, üzerinde en çok çalışılan solucan deliği türlerinden birinin son derece dengesiz olduğunu ve içine herhangi bir madde girerse çökeceğini uzun zamandır biliyorlar. Yine de bunun ne kadar hızlı olabileceği veya bir şeyin ya da birisinin ona doğru gitmesinin ne anlama geldiği net değildi. Şimdi, yeni bir bilgisayar programı, bir tür solucan deliğinin içinden bir şey geçtiğinde nasıl tepki vereceğini gösteriyor.
Worcester, Massachusetts'teki College of the Holy Cross'ta fizikçi olan Ben Kain, solucan deliği simülasyonunda "Bir sonda yaparsınız ve gönderirsiniz. Solucan deliğinin çökeceğini biliyoruz ancak bir ışık sinyali çökmeden önce zamanda geri gelebilir mi? Ve bunun mümkün olduğunu gördük.” dedi. Kain, solucan delikleriyle ilgili önceki çalışmaların, "hayalet madde" olarak adlandırılan çok egzotik bir madde biçimiyle desteklenmeleri koşuluyla, kozmik geçitlerin ileri geri tekrarlanan yolculuklar için potansiyel olarak açık kalabileceği sonucuna vardığını söyledi. Teorik olarak, hayalet madde yerçekimine normal maddenin tam tersi şekilde tepki verir. Yani, hayalet maddeli bir elma ağaç dalından düşmek yerine yukarıdan düşecekti. Kain, Einstein’ ın genel görelilik teorisinin izin vermesine rağmen, hayalet maddenin gerçekte neredeyse kesinlikle var olmadığını söyledi. Yine de Kain, bir solucan deliğinden geçen hayalet maddeyi simüle etti ve deliğin çökmek yerine beklendiği gibi genişlemesine neden olduğunu buldu.
Normal maddeden yapılmış herhangi bir şeyle farklı bir hikayeydi; Kain'in simülasyonu, deliği sıkıştıran ve arkasında kara deliğe benzeyen bir şey bırakan bir çöküşü tetikleyecekti. Ancak, hızlı hareket eden bir sondanın, solucan deliği tamamen kapanmadan hemen önce ışık hızındaki sinyalleri bizim tarafımıza iletmesine yetecek kadar yavaş olacaktır. Kain, “Böyle şeyler bulunursa, sadece kapsül ve bir video kamera. Hepsi otomatik, tek yönlü bir yolculuk olacak ama en azından bu cihazın gördüklerini gösteren bir video çekebiliriz." dedi.
Münih Matematiksel Felsefe Merkezi'nden fizikçi Sabine Hossenfelder, bu fikre biraz şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyledi. Hossenfelder, “Bu, bildiğimiz kadarıyla var olmayan şeylerin varlığını varsaymayı gerektirir. Matematiksel olarak yapabileceğiniz pek çok şeyin gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur.” diye ekledi.
Yine de Kain, bunun, evrende veya ötesinde ileri geri seyahat etmemize yetecek kadar uzun süre açık kalması için hayalet maddeye dayanmayan solucan delikleri yapmanın yollarını ortaya çıkarabilecek değerli bir çaba olduğunu söylüyor.
Makale: journals.aps.org