Uzay
Samanyolu'nun Gençliğini Yansıtan Bir Gökada Keşfedildi
Araştırma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayınlandı. Parıltı' nın keşfi, James Webb Uzay Teleskobu’ ndan alınan bazı ilk veriler kullanılarak yapıldı. Adını yörüngede dönen iki düzine küresel kümeden alan Parıltı, Samanyolu'nun emekleme dönemindeki oluşum tarihine dair benzersiz bir içgörü sağlar. Küresel kümeler, yaklaşık bir milyon yıldızdan oluşan yoğun kümelerdir. Samanyolu şu anda yaklaşık 200 küresel kümeye ev sahipliği yapıyor.
Parıltı, güney gökyüzünde Volans takımyıldızında bulunmaktadır. Galaksi ve küresel kümeler sistemi 1.38'lik bir kırmızıya kaymada tespit edildi, bu da galaksiyi yaklaşık 9 milyar yıl önce, Büyük Patlama'dan yaklaşık 4 milyar yıl sonra gördüğümüz anlamına geliyor. Gözlemler, yeni JWST ve tesadüfen galaksinin önüne hizalanmış yerçekimsel bir merceğin parlaklaştırıcı etkisiyle mümkün hale geldi. Araştırmayı Avustralya’ daki Swinburne Üniversitesi’nden Profesör Duncan Forbes ve ABD'deki San Jose Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Aaron Romanowsky yürütüyor. Parıltı' yı çevreleyen bir düzine kompakt yıldız kümesinin yaş ve metaliklik dağılımını incelediler ve bunların şu anda Samanyolu çevresindeki kümelerin daha genç versiyonlarına benzediklerini belirlediler. Birçoğu eski oluşum yaşlarına sahiptir ve Samanyolu'nun çıkıntısında görülenlere benzer şekilde metal açısından zengindir ve bu nedenle küresel kümeler olmaları muhtemeldir. Birkaç yıldız kümesi orta yaşlara sahipti ve metal bakımından fakirdi bu kümeler, Parıltı gökadasına yığılmakta olan uydu gökada ile ilişkilidir; Samanyolu'nun geçmişte yaptığı gibi, bu uydu galaksiyi ve onun küresel kümeler sistemini yutuyor gibi görünüyor.
Parıltı şu anda Samanyolu'nun kütlesinin yalnızca %3'ü olmasına rağmen, kozmik zaman içinde Samanyolu'nun bugünkü evrendeki kütlesine eşit olacak şekilde büyümesi bekleniyor. Ekip, Parıltı çevresinde daha fazla küme ve uydu tespit etmek için daha derin görüntülemeye ihtiyaç duyacaktır. Prof. Forbes, “Bu galaksinin, bir cüce galaksi ve birkaç küresel küme şeklinde kütlesini oluştururken bir araya gelmesine ilk elden tanık oluyoruz.
Evrenin şu anki yaşının sadece 1/3'ünde olduğu bir zamanda, hem küresel kümelerin oluşumunu hem de bebek Samanyolu'nu incelemek için bu eşsiz fırsat bizi heyecanlandırıyor." dedi. Ortak yazar Profesör Aaron Romanowsky, "Küresel kümelerin kökeni uzun süredir devam eden bir gizem ve JWST'nin zamanda geriye dönüp onları gençliklerinde görebilmesinden heyecan duyuyoruz." şeklinde konuştu.
Makale: academic.oup.com