Uzm. Dyt. Işınsu Köksal
SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN 9 ÖNERİ
Ramazan ayında ibadetimizi yaparken sağlığımızı ihmal etmeyelim…
İşte size sağlıklı bir Ramazan için 9 öneri,
12 Mart 2024, Salı
- Aç kalmak vücut için problem değil. Hatta bir süre aç kalmak oldukça faydalı. Ama susuz kalmak büyük bir problem. O yüzden günde en az 2 - 2.5 lt su için.. İçerken bir anda 1 lt suya yüklenmek yerine su içmeyi iftar ve sahur arasına yayın. Her yarım saatte 1 bardak su olacak şekilde için. Çünkü bir anda 1 lt su içerseniz vücut suyu tolere edemez ve olduğu gibi vücuttan atar ve daha çok susarsınız. Hatta 1 lt su içerisine ½ çay kaşığı karbonat ekleyerek suyunuzu alkali hale getirin. Böylelikle vücudun temizlik arınma kapasitesini artırırsınız.
- Mutlaka sahura kalkın. Sahuru atlamak kan şeker düşmesine, hipoglisemiye neden olabilir. Sağlık açısından oldukça risklidir.
- Sahurda beslenmenize dikkat edin. Lütfen hamur işi, börek, simit, pide yemeyin. Ne kadar hamur işi yerseniz o kadar çok acıkırsınız. Sahurda size gün boyu enerji verecek fındık/ceviz/badem gibi kuruyemişleri ve gün boyu tok kalmanızı sağlayacak yumurta veya keçi yoğurdu veya kefir gibi alternatifleri tüketebilirsiniz. Yanında liften zengin bir salata ve taze meyve olabilir.
- Orucun öğretisi nefse hakim olmak ise iftarda abartmamak, tıka basa yememek önemli. Her iftarda tatlı tüketmek zorunda değilsiniz. Lütfen bunu alışkanlık haline getirmeyin. Çok canınız istiyorsa haftada bir kendi evinizde yaptığınız sağlıklı sütlaç, güllaç gibi sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz.
- İftarınızı suyla ardından kan şekerinizi dengeleyecek çorba ve zeytinle açın. 10-15 dk mola verin sonrasında ise zeytinyağlı sebze ve kas kaybını önlemek için balık/hindi/kuzu eti gibi proteinden zengin yiyecekleri yiyebilirsiniz.
- Hazımsızlık çekiyorsanız hazmı kolaylaştırmak için nane çayı, ıhlamur, kimyon çayından faydalanabilirsiniz.
- Sahurda ve iftarda yiyecekleri yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin. Unutmayın sindirilmemiş besin uyku verimliliğinizi azaltır. Uykusuzkuk da strese neden olur.
- Varsa aldığınız iftarda vitamin takviyelerinizi alın. Unutmayın açlık problem değil yetersiz su tüketimi ve yetersiz vitamin ve mineral düzeyleri problemdir.
- Siyah çay, yeşil çay ve kahveyi mümkünse içmeyin. Diüretiktir. Vücuttan su atar ve susuzluğa sebep olabilir. İçecekseniz yanında 1bardak suyla için veya bu çaylar yerine meyve çaylarını tercih edebilirsiniz.
Uzm. Dyt. Işınsu Köksal