Ekoloji
Bal arılarının dillerindeki kıllar hidrofobik çıktı!
Doğada sıvı gıda toplayan bal arısının dili yoğun kıllarla kaplı benzersiz bir segmentli yüzeye sahiptir. Bir bal arısı çiçek nektarı, özsu, meyve suyu veya tuzlu su ile ziyafet çekebilir. Bu yüzden bal arıları, olası her türlü sıvı kaynağından yararlanmak için muhtemelen en geniş beslenme ortamlarına uyum sağlamak amacıyla dillerini kullanma yeteneğine sahip oldukları için dilin yüzey özellikleri - özellikle de örtücü kıllar - muhtemelen evrimsel bir optimizasyonu temsil etmektedir. Çin’den ve Almanya'dan araştırmacıların işbirliği ile yapılan yeni bir araştırma, bal arısı dil kıllarının sert ve hidrofobik olduğunu gösteriyor. Arı dili, her biri 16 ila 20 kıl içeren bir dizi halka benzeri parçadan oluşmaktadır. Bu durum, sıvı yakalamak için tasarlanan bu yapı açısından son derece beklenmedik bir şey.
Wei, Bal arısı dil kıllarının hidrofobikliğinin, kılların yumuşak dil yüzeyine yapışmasını engelleyebildiğini, bu da bal arılarının çeşitli yüzeylerde beslendiğinde dilin deforme olabilirliğini önemli ölçüde azaltabileceğini ve farklı ortamlara uyum sağlamalarını destekleyebileceğini buldu. Kaynak: Jiangkun Wei.
Arı dili; dar çiçek açıklıkları, ağaç kabuğu, düzensiz/şekilli çürük meyve ve nemli toprak gibi geniş bir yüzey yelpazesi ile etkileşime girebilir. Arının bu çok farklı kaynaklardan yararlanmadaki başarısı dilinin yüzey özelliklerine ve deforme olmasına bağlıdır. Bilim insanları daha önce kılların yapısını ve hareketini incelemiştiler, ancak yüzey özellikleri ve genel esneklikle ilişkisi aynı incelemelerde ele alınmamıştı.
Yeni çalışmada, Sun Yat-Sen Üniversitesi araştırmacısı Jianing Wu ve meslektaşları, bal arısı dil tüylerini incelemek için yüksek hızlı videografi ve hesaplamalı modelleme ile birlikte çeşitli mikroskop biçimlerini kullandılar. Bu teknikler, yumuşak ve hidrofilik olan halka segmentlerinin aksine, tek tek kılların sert ve hidrofobik olduğunu göstermiştir. Bu farklılık, kılların bükülmeye başladığında dile yapışmasını ve sertleşmesini engeller, böylece daha fazla bükülerek yarıklara girip yiyeceğe ulaşabilir. Tüylerin sertliği de dayanıklılıklarını artırarak arının yaşamı boyunca milyonlarca kez dilini kullanmasını sağlar.
Makale:pubs.acs.org