Laboratuvar Teknolojileri
Yeni yöntem ile daha çevreci Grignard Reaktifleri üretmek mümkün
Araştırmacılar, kimya endüstrisinde kullanılan Grignard reaktiflerini üretmek için daha çevreci olan yeni bir yöntem ortaya çıkardılar. Macun bazlı bu yöntem daha basit, çevreci ve tehlikeli organik çözücülerin kullanımını azaltmada etkili. Ayrıca bu yeni yöntem üretim maliyetlerini düşürme potansiyeline sahip. Japonya Hokkaido Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yürütülen araştırma Nature Communications'da bildirildi.
Organik moleküllerin yapı taşları olan karbon-karbon bağları oluşturmak için kulanılan Grignard reaktifleri 120 yıl önce keşfedildi. Ancak bu temel yöntem kararsızlıkları nedeniyle bugün hala kullanılan geleneksel üretim yöntemi, toksik organik çözücülerde, neme ve oksijene maruz kalmadan gerçekleştiriliyor. Fakat bu süreç çevreye zararlı atık üreten karmaşık, hassas ve pahalı bir süreç olarak sonuçlanıyor.
Bilim insanlarının bilyeli öğütme adı verdikleri bu yöntem mekanokimyasal teknik çözücü miktarını en aza indirerek oluşan sorunları ortadan kaldırdırıyor. Magnezyum metali , organohalojenürler ve paslanmaz çelik bir bilye ile birlikte metal hazneye konulan katı reaktanlara, az miktarda organik çözücü eklendi. Hazne daha sonra bir saat döndürülerek topun yuvarlanmasına ve katı hal reaktanlarına çarpmasına, bunların iyice karışmalarına ve reaksiyona girmesine yardımcı olarak macun benzeri bir Grignard reaktifi oluşturmasına neden oldu.
Japonya Hokkaido Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koji Kubota, “Çevresel kaygıları ele alma ve CO2 emisyonlarını azaltma ihtiyacının artmasıyla, organik çözücüler gerektirmeyen kimyasal reaksiyonlar geliştirmek önemlidir.” dedi. "Grignard reaktifleri, tartışmasız endüstride en iyi bilinen, yaygın olarak kullanılan reaktiflerdir ve bu nedenle çalışmalarımız, büyük miktarda kimyasalın üretilme şeklini temelden değiştirebilir ve çevre üzerindeki etkinin önemli ölçüde azalmasına yol açabilir." dedi.
(Kaynak: Koji Kubota)