Jeoloji
Manyetik Alanın Çöküşü: Hayvanların Evriminde Bir Anahtar Rol Mü?
Araştırmacılar, Ediacaran Dönemi'nde yaşamın çeşitliliğinin ve gelişiminin, Dünya'nın manyetik alanının son derece sıradışı bir durumda olduğu zamanlara denk geldiğine dair çarpıcı kanıtlar buldular (Bu durum, Dünya'nın eski manyetik alanındaki dalgalanmaların, milyonlarca yıl önce yaşam formlarının yayılmasında hayati oksijen seviyelerinde değişikliklere yol açıp açmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Ediacaran Dönemi, yaklaşık 635 ila 541 milyon yıl önce gerçekleşen bir jeolojik dönemi ifade eder. Bu dönem Dünya tarihinin belirleyici bir zaman dilimiydi. Karmaşık, çok hücreli organizmaların ortaya çıktığı ve yaşamın patlamasının zemininin oluştuğu bir dönemi temsil eder. Bu dönemde, canlıların evrimi kritik bir dönem olarak kabul edilir ve karmaşık, çok hücreli organizmaların ortaya çıkışına işaret eder ve hayvanlar gibi çok hücreli organizmaların ilk örnekleri görülmeye başlanır.
Ancak bu yaşam patlaması nasıl gerçekleşti ve Dünya'daki hangi faktörler buna katkıda bulundu?
Rochester Üniversitesi'nden araştırmacılar, Ediacaran Dönemi'nde makroskobik hayvanların çeşitlendiği ve geliştiği sırada Dünya'nın manyetik alanının son derece olağandışı bir durumda olduğuna dair ikna edici kanıtlar bulmuşlardır. Yayınlanan çalışmaları, Ediacaran Dönemi'nin eski manyetik alanındaki bu dalgalanmaların, milyonlarca yıl önce yaşam formlarının çeşitlenmesinde kritik olabilecek oksijen seviyelerinde değişimlere neden olabileceği sorusunu gündeme getiriyor.
John Tarduno liderliğindeki ekip, Dünya'nın eski manyetik alanındaki bu dalgalanmaların, atmosfer ve yüzey okyanusunun oksijenlenmesini artırarak daha gelişmiş yaşam formlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini öne sürüyor.
Ekip "Eğer olağanüstü zayıf alan Ediacaran'dan sonra kalsaydı, Dünya, bugün olduğu gibi su açısından zengin bir gezegen olmaktan çok farklı olabilirdi: su kaybı yavaş yavaş Dünya'yı kurutmuş olabilirdi" diyor.
Yazar: Saliha Kaygısız
REFERANSLAR:
- Wentao Huang, John A. Tarduno, Tinghong Zhou, Mauricio Ibañez-Mejia, Laércio Dal Olmo-Barbosa, Edinei Koester, Eric G. Blackman, Aleksey V. Smirnov, Gabriel Ahrendt, Rory D. Cottrell, Kenneth P. Kodama, Richard K. Bono, David G. Sibeck, Yong-Xiang Li, Francis Nimmo, Shuhai Xiao, Michael K. Watkeys. Near-collapse of the geomagnetic field may have contributed to atmospheric oxygenation and animal radiation in the Ediacaran Period. Communications Earth & Environment, 2024; 5 (1) DOI: 10.1038/s43247-024-01360-4
- University of Rochester. (2024, May 3). Did a magnetic field collapse trigger the emergence of animals?. ScienceDaily. Retrieved May 3, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240503135331.htm