Biyomedikal
İlk defa bir domuz kalbi insana nakledildi
Domuzdan insana yapılan böbrek nakli, bir sonraki aşamaya da geçilmesini sağlayacak bilgiler sunacaktı. Böbrek nakli başarılı oldu ve tıp dünyası yavaş yavaş domuz kalbi nakli üzerinde de çalışmaya başladı.
Domuzdan insana kalp nakli ameliyatı geçtiğimiz hafta cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde gerçekleştirildi. Domuz kalbinin nakledildiği kişi 57 yaşındaki David Bennett’ti. Bennett, ölmemek için son çare olarak bu ameliyatı olmayı kabul etti. Bunun nedeni Bennett’in normal bir kalp ameliyatı nakline uygun olmamasıydı.
Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith, kalp yetmezliği ve düzensiz kalp atışından dolayı sorun çeken Bennett’in durumunun insandan kalp nakli veya kalp pompası için uygun olmadığını açıkladı. Son derece deneysel olan ve 7 saat süren bu ameliyatın üstünden geçen üç günün ardından Bennett’in durumunun iyi olduğu açıklandı.
Griffith, bu ameliyatı gerçekleştirmeden önce hayvandan insana kalp naklinin mümkün kılınması için uzunca süredir çalışıyordu. Kendisi, bu ameliyatı Bennett’e teklif etmeden çok daha önce 50 habeş maymununa domuz kalbi nakli yapmıştı.
Kalbin alındığı domuz, geni değiştirilmiş bir domuzdu
Nakledilen kalbin insan tarafından doğrudan reddedilmesine neden olan domuz genindeki şeker, gen düzenlemesi yöntemiyle çıkarıldı. Günümüzde pek çok biyoteknoloji şirketi, insana nakledilmek üzere domuz organları geliştirirken bu ameliyatta kullanılan kalp, Revivicor tarafından sağlandı.