Dergi
Dövme Mürekkeplerinin Kimyası
ABD'de Binghamton Üniversitesi'nden araştırmacılar dövme mürekkebinin içinde neler olduğunu tespit etmek için ekip kurdu. İncelemeler takibi için yeterli düzenleme olmayan mürekkeplerin çok da sağlıklı olmadığını ortaya çıkardı.
Günümüzde dövme yaptırmak artık tamamen moda haline geldi. Basit siyah çizimlerden, ayrıntılı renkli tasarımlara kadar; hemen herkes duygu ve düşüncelerini ifade etmek için vücutlarını bir sanat eserine dönüştürüyor. Ancak, kimya meraklıları için dövme yapımında kullanılan boyaların bileşimi hakkında yeterli bilgi maalesef yoktur. Bulunması imkânsız olduğundan değil ama çoğu boya tarifi ticari bir sırdır ve üreticiler tarafından korunmaktadır.
ABD'de yapılan araştırmalara göre, yaş arasındaki her üç Amerikalıdan birinin dövmesi var. Ancak dövme için kullanılan mürekkeplere dair çok az şey biliniyor. Bu yüzden kimyagerler şimdi popüler dövme mürekkeplerini analiz etmeye başladı. Ancak keşfettikleri şeyler çok iyi değil. Binghamton Üniversitesi'nde Anorganik Kimya bölümünde yardımcı doçent olan John Swierk, boyaların bileşenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için farklı dövme mürekkeplerini kimyasal olarak analiz eden bir araştırma projesine liderlik ediyor.
Amerikan Kimya Derneği'nin (ACS) Chicago'daki toplantısında Swierk, ekibinin dövme mürekkebi çalışmasının şimdiye kadar ortaya çıkardığı bazı verileri sundu. Swierk, “Mürekkeplerden birine her baktığımızda, bizi duraklatacak bir şey bulduk” dedi.
KANSER RİSKİ
Örneğin, kimyagerler şimdiye kadar araştırdıkları mü-rekkeplerin neredeyse yarısında azo boyaları olarak bilinen bir pigment türü tespit ettiler. Bu moleküller güvenli olsalar da, derideki bakteriler tarafından veya güneşe maruz kalarak UV ışığının bir sonucu olarak potansiyel kansere neden olan bileşiklere dönüşebilirler.
Dövme mürekkebinin bileşenleri olan en popü-ler boyalar, TiO 2 (titanyum dioksit), BaSO 4 (baryum sülfat), Fe3O4 (demir oksit, manyetit), FeO (demir oksit), HgS gibi bileşikleri içerir. cıva sülfür) veya CdSe (kadmiyum selenit). Mürekkeplerde bulunan organik bileşikler polisiklik bileşikler ve azo bileşikleri olarak ikiye ayrılır. Azo boyalar vücutta parçalanabilen maddelerdir.
Bu, sağlığa zararlı aminlerin üretimi ile sonuçlanır. Mürekkeplerde bulunan boyalar genellikle kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik ve diğerleri gibi bir dizi ağır metal içerir. Ağır metallere ek olarak boyalar ayrıca ftalatlar, nanopartiküller ve hidrokarbonlar içerebilir.
PROBLEM ÖZEL ÜRETIM ROTASININ OLMAMASI
Mürekkeplerin çoğu güvenli olsa da ilgili herhangi bir malzemeyi kullanmaları endişe verici. Potansiyel olarak tehlikeli materyaller, insan vücudunda kullanılması amaçlanan mürekkeplerde nasıl bulunur? Swierk'e göre sorunun bir kısmı, dövme mürekkepleri için özel bir üretim rotasının olmamasından kaynak-lanıyor. Swierk, “Büyük şirketler boya ve tekstil gibi her şey için pigment üretiyor. Aynı pigmentler dövme mürekkeplerinde de kullanılıyor” dedi.
YETERLI DÜZENLEME YOK
ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) dövme mürekkebinde kullanılan malzemeler hakkında şaşırtıcı derecede az yönergesi bulunuyor. Dövme mürekkepleri deri altına enjekte edilse bile kozmetik grubunda sınıflandırılıyor. Bir güvenlik sorunu gündeme geldiğinde ayrıntılı olarak incelenebiliyor ancak bu standart bir prosedür değil.
HÜCRE ZARINDAN GEÇECEK BÜYÜKLÜKTE
Swierk'in ekibi ilgili özelliklere sahip kimyasallar bulmanın yanı sıra, mürekkeplerdeki parçacıkların boyutuyla ilgili bir sorun da fark etti. Bazıları, bir milimetreden on bin kat daha küçük olan 100 nm'den daha küçüktü. Bu bulgulardan endişe duyan Swierk, “Bu büyüklükteki parçacıklar hücre zarından geçebilir ve potansiyel olarak zarar verebilir” diye ekledi.
Araştırma grubu hala farklı mürekkepler hakkında veri toplama sürecinde ancak What’s In My Ink? (Mürekkebimde ne var?) adlı sitelerinde bazı bilgileri yayınladılar. Swierk, “Bu verilerle tüketicilerin ve sanatçıların bilinçli kararlar vermelerini ve sağlanan bilgilerin ne kadar doğru olduğunu anlamalarını istiyoruz” dedi.
Kaynaklar: gazeteoksijen.com/ www.products.pcc. eu/tr/blog-3/ https://kimyaca.com