Uzm. Klnk. Psk. Ayşe Canan Altındaş
Yaratıcı insanların uyguladığı 8 hareket
New York Üniversitesi’nden Psikolog Scott Barry Kauffman, yaratıcı insanların kendilerini tanımlayabilmesinin daha zor olduğunu öne sürüyor, çünkü yaratıcı zihin gerçekten de kişilikte birçok kompleks boyut gerektiriyor ve Kaufmann, yaratıcı insanların daha “dağınık bir zihin”leri olduğunu söylüyor. Sık tekrarlanan bir Einstein özlü sözündeki gibi, “Eğer dağınık bir masa dağınık bir zihnin göstergesiyse, o zaman üstü bomboş bir masanın neyin göstergesi olduğunu düşünmek istemiyorum.”
Bu yazıda sizlerle yaratıcı insanların hayatlarında sıklıkla uyguladıkları 8 eylemi paylaştık.
1. Sık sık gündüz düşlerine dalarlarYaratıcı insanlar gündüz düşlemine dalıp gitmenin bir zaman kaybı olduğunu düşünmekten ziyade, onların yaratıcı deposunu besleyen bir aktivite olarak görürler. Psikolojik araştırmalarda gösteriyor ki, gündüz düşlemine dalmak insanların alakasız konularla ilgili bağlantı kurmasına yardımcı olarak hayal gücünü ve yaratıcılığı tetikliyor.
2. Yalnız kalmak için zaman ayırırlarYaratıcı insanlar için yalnızlık korkulacak, utanılacak veya çekinilecek bir durumdan ziyade, onların düşüncelerinin akışını besleyen bir durumdur. Varoluşçu terapist Rollo May, yalnızlık üzerine şöyle demişti: “Yaratıcılığa kapılarınızı açmak için, yalnızlığı yapıcı bir şekilde kullanabilmelisiniz. Ve yalnızlığın korkusunu aşmalısınız.” Psikolog Kauffman ise, yalnız kalmanın kişinin içsel monologunu beslediğini söylüyor.
3. Yeni deneyimler ararlarYaratıcı insanlar için yeni deneyimler zihinlerinin sınırlarını genişletmek, duyularını açmak, duyumlarını artırmak ve yeni şeyler görmek için bir zemin hazırlar. Psikolojik testler de gösteriyor ki yeni tecrübelere açıklık (Openness to Experience) yaratıcılığı belirleyen en önemli kişilik faktörlerinden biri. Kaufman da yaratıcı zihinlerin hayatta neleri aradığını şöyle sıralıyor: “Entelektüel merak, fanteziye açıklık, duygulara açıklık ve yeni deneyimler aramak.”4. Başarısızlıkları onların yaratıcılık serüvenini tetikleyen bir tecrübedirForbes yazarı Steve Kotler yaratıcı insanları şöyle betimlemişti: “Yaratıcı insanlar başarısız olurlar ve çok yaratıcılar sık sık başarısız olurlar.” Başarısızlıklar karşısında metanetli durabilme, yılmama, ve başarısızlıktan ders çıkarma yaratıcı insanların en kıymetli özelliklerindendir. Yaratım ve üretim süreci her zaman sihirli bir biçimde olagelen bir durum değildir. Dolayısıyla, yaratıcı insanlar başarısızlıklarını içselleştirebilen veya buna uğraşan insanlardır.
5. İnsanları gözlemlerlerBir kafede oturup insanları izlerler veya bir sokağın köşesinde gelip geçene bakarlar. Yaratıcı insanlar için her insan kendi bilinmezliğiyle bir yaşam getirir ve bu durum onlarda büyük bir merak uyandırır. Özellikle yazarlar için insanları gözlemlemek sonraki yaratım süreci için harika bir malzeme sunar.
6. Hayatlarını kendilerini ifade etmek için bir alan olarak görürlerNietzsche tüm hayatın ve tüm dünyanın sanatsal bir uğraşı gibi algılanması gerektiğini düşünüyordu. Yaratıcı insanlar da bu hayat felsefesini hayatlarının bir parçası olarak görerek, hayatı kendilerini ifade etmek için sık sık kullanırlar.
7. Kendi kafalarının içinden çıkarlarYaratıcı insanların yaptığı birçok aktivite kendi kafalarının içinden çıkıp, olayları başkalarının gözünden görmek içindir. Kendi kafalarının içinden çıkmak ise kendi günlük meşgalelerini ve dertlerini unutarak yaratım süreci için zihinlerini doğru kıvama getirmek içindir. Kaufman, hayal kurmanın, gündüz düşlemlerinin ve bu tip “psikolojik mesafe” almanın yaratıcı süreci beslediğini belirtiyor.
8. Noktaları birleştirirlerYaratıcı insanları başkalarından ayıran en önemli özellik ise, başkalarının göremediği şeyleri, kendilerinin görmesi ve ona göre hareket etmeleridir. Steve Jobs’un sözleri bu işlemi şöyle açıklıyor: “Yaratıcılık bir şeyleri birleştirmektir. Yaratıcı insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda biraz mahcup oluyorlar çünkü aslında tam olarak da bir şey yapmadılar. Sadece bir şey gördüler. Aslında gördükleri şey de, başkaları için değilken, onlar için çok barizdi. Çünkü onlar deneyimlerini sentezleyip, yeni bir şey üretebildiler.”Umarız ki bu yazı, herkes için kendi yaratıcı süreçlerine girmek için ilham verici olmuştur.Kaynak: HuffPost