Etkinlik
Temizoda, Biyoteknoloji, Analiz ve Laboratuvar Fuarı göz doldurdu
Sağlık sektörü, ilaç endüstrisi, laboratuvarlar, Ar-Ge laboratuvarları, üniversiteler, hastaneler, sivil ve askeri elektronik sanayi, gıda ve tarım endüstrisi ve daha birçok ilgili sektör temsilcileri, akademisyenler ve profesyonellerce ilgi ile izlenen fuar ve konferans sektörlerdeki en son teknolojik gelişmeleri gündeme taşıdı.
Ülkemizde moleküler biyoloji alanında gerçekleşen ilk canlı laboratuvar atölyesi: OpenLab
Biyoteknoloji, Yaşam Bilimleri ve Endüstri Fuarı, yaşam bilimlerinin farklı endüstrilerdeki uygulamalarına teknoloji ve hizmet üreten “Biyoteknoloji” uzmanları, konunun Türkiye’deki tek fuarında bir araya geldi. Son derece geniş bir sektorel alana yayılan biyoteknoloji endüstrisi, temel araştırma-geliştirme faaliyetlerinden, ileri teknolojiyle üretilmiş son ürünlere kadar, en gelişmiş know-how ve uygulamaları ile sektör uzmanlarının karşısına çıktı.
OpenLab Uygulamalı Laboratuvar Atölyesi ile Türkiye’de ilk defa fuar ortamında moleküler biyoloji alanında canlı laboratuvar uygulaması hayata geçirildi.
Uygulama pratiklerinin kullanıcılar tarafından gözlemlenmesini ve deneyimlenmesini hedefleyen OpenLab Canlı Laboratuvar uygulaması; CBA Bilim ve Teknoloji Buluşması’nın en önemli etkinliklerinden biri oldu.
Bilimsel koordinasyonu Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. Nesrin Özören ve ERES Biotechnology firmasından Elçin Ekşi tarafından yapılan etkinlikte; DNA Saflaştırma İstasyonu, Mikroskop ile Gözlem İstasyonu, Antibiyotik Direnç Deneyi İstasyonu ve PCR ile Sütte Bakteri Tespiti analizleri gerçekleştirildi.
Temizoda, Biyoteknoloji, Analiz Ve Laboratuvar Fuarı’nda Sektör Değerlendirildi
Temizoda, Biyoteknoloji, Analiz ve Laboratuvar Fuarı’nda katılımcı firma temsilcileri sektörü ve sektörün geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Sektörümüzün daha önce ihtiyaç duyduğu bir fuar”
Tetra firmasının Bölge Satış Müdürü Mehmet Özulu, ’’Fuar güzel geçti. Bizim sektörümüz genel anlamda yüksek teknolojili ürünlerin ticareti ile ilgili olduğu için her zaman ilerlemeye açık. Önümüzdeki yıllarda mutlaka ilerlemeler olacaktır. Sektör olarak amacımız, ithalat ağırlıklı sektörümüzün iç piyasalarda üretime dönmesini sağlamak ve Türk malı üretimlerin olmasını sağlamak. Biz, ithalatçı firmayız.
Genel anlamda Ar-Ge alanında yapılan bütün çalışmalarda bizim sektörümüzün ürünleri kullanılıyor. Her sektörde Ar-Ge amaçlı yapılan çalışmalarda, bu sektörün ürünleri yoğun olarak kullanılıyor. Umuyoruz ki önümüzdeki kısa ve orta vadede Türk ürünleri sektörde yerini alır’’ dedi.
“Devletin bu alanda teşviki gerekiyor’’
Laboratuvar cihazları denildiğinde çok geniş bir alana yayıldığını vurgulayan Prizma Laboratuvar Ürünleri firmasının kurucu ortağı Ayhan Uçkun, ’’Medikal dışı laboratuvar cihazlara ağırlık veriyoruz, bunlar araştırma ile ilgi cihazlar. Bu fuarda bu tür firmalar toplamış durumda. Sektörümüz çok dinamik. Diğer üretim yapan sektörlere altyapı oluşturan sektör. Onların Ar-Ge çalışmalarına destek veren sektör.
Dünyadaki teknolojik gelişmeyi Türkiye’ye getirme özelliği var. Gıda, tarım, ilaç gibi endüstrilerde ürünlerin güvenliğini, insan güvenliğini, insan sağlığını korumakta ve çevre ile ilgili faaliyetlerde çevre koruyucu özellikler sağlıyor. Bu konudaki teknolojileri geliştiriyor. Ayrıca üretim maliyetlerini düşürüyor. Devletin bu alanda teşviki gerekiyor, Ar-Ge’ye daha çok pay ayırması gerekiyor. Destekler geldiğinde ihracatın bu sektörde artacağına inanıyorum’’ diye konuştu.
“Önümüzdeki dönemde yerli ürünler biraz daha güçlenecek”
Fuar, özellikle sektörümüzün ihtisas fuarlarında bir tanesi olma yolunda ilerliyor diyen Çalışkan Laboratuvar Ürünleri firmasının yetkilisi Alper Çalışkan, ’’Bu yıl fuarın 2’ncisi düzenleniyor. Fuarın 2’nci kez yapılması ayrıca önem arz ediyor. Biz laboratuvar cihazları ve temel laboratuvar malzemeleri sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bu sektörün önümüzdeki yıllarda da büyüyeceğini ve yerlileşeceğini düşünüyorum. Özellikle ithal ürün tedarik eden firmalar olarak, Türkiye’de biraz zorlandığımız için üretim yolunu tercih ediyoruz.
Önümüzdeki dönemde yerli ürünler biraz daha güçlenecek ve sektörümüzde yerlilik aratacak diye düşünüyorum. Yerli üretici olduğumuz için, yerli üretici olma yolunda faaliyet gösterdiğimiz için ilk olarak, ithalatın önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Dolayısıyla ülkemizde kalacak bir katma değerden bahsedebiliriz. Bu anlamda da Türkiye ekonomisine bir katkı sağlayacağız diye tahmin ediyorum. Uzun vadedeki amacımız, ihracatı arttırmak ve bu sayede ülkemizin cari açığının kapanması yönünde bir miktar katkımız olacak diye düşünüyorum’’ açıklamasında bulundu.’’
Türkiye biyoteknolojide gecikmiş bir ülke
Türkiye’nin biyoteknolojide gecikmiş bir ülke olduğunu dile getiren Sartonet Seperasyon Teknolojileri firmasının Genel Müdürü Ömer Toprak, “Bu gecikmeyi süratle kapatmaya çalışıyor. Güzel yollar alınıyor diye düşünüyorum. Titiz ve güzel bir fuardayız. Türkiye biyoteknoji konusunda yıllarca yerinde saydı. Bugünkü hükümet bu konuya çok ciddi teşvik veriyor. Yıllarca yerinde duran biyoteknoloji konusu bir anda canlandı. Firmamız 148 yılık bir firmadır. Hassas terazileri ile ün yapmış ve rekorlar kitabına girmiş firmadır. Tükenmez kalemle koyduğunuz noktada bıraktığınız mürekkebin miktarını ölçebilecek hassasiyette teraziler üretebilen bir firmadır. Ayrıca bir üniversite ile çalışmalarda bulunup membran filtreyi buldu. Membran filtre; insan derisi ile aynı özelliği gösteren filtrelerdir. Filtreyi ilgilendiren çok değişik ürünler üretmeye başladı’’ şeklinde konuştu.
19-21 Nisan 2018’de yenisi düzenlenecek fuarın çalışmalarına şimdiden başlandı.