Yük. Kimyager Aytaç ÜNAL
Küçük Çocuk
02 Aralık 2015, Çarşamba
“6 ağustos sabahı, Motoyasu Nehri’nin üzerindeki Minami Ohashi köprüsünden biraz aşağıda arkadaşlarımla oynuyordum. Taş basamaklar üzerinde koşarken garip bir şeyler hissettim, caddeye çıkmama iki adım kalmıştı ki büyük bir uğuldama ve gürültü ile yüzükoyun yere uzandık. Bir süre sonra toz bulutlarından bir şey görmek mümkün değildi ve öylece hareket etmeden durduk.Bu hareketsizlik gitgide artan bir ses tarafından bozuldu; “Yanıyorum, yanıyorum, yardım, su, su , su! “ Çığlıklar arasında insanlar nehre atlıyorlardı ve nehir bir anda tamamen insanlarla dolmuştu. “
Matsuko Hasebe, 6 ağustos sabahı atom bombası Hiroşima’ya atıldığında bombanın patladığı yerden sadece 2 km. uzaktaydı ve altı yaşında bu felaketle yüzleşmek zorunda kaldı.
“ Keskin bir ışık kapıdan içeri girdi ve kulakları sağır eden bir patlama sesi duyuldu, bu kelimelerle tarif edemeyeceğim bir andı ve bilinçsizlik içinde birkaç saat geçti. Annemin Fumiko Fumiko diye bağıran sesini işittim, sesi çok yakından geliyordu. Gözlerimi yavaşça açtım ve bir yüz gördüm, bir insan yüzünden çok hayalete benziyordu ama gözlerinde hala bir anne şefkati vardı.”
Fumiko Segawa ise 5 ağustos günü tatil için annesini görmeye Hiroşima’ya gelmişti, ertesi gün uyandığında mutlu bir kahvaltının hayalini kurarken yaşadıkları maalesef bu şekildeydi.
Tarihin sayfalarına bunun gibi nice notlar düşüldü Japonya’da.6 ağustos 1945 sabahı Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait “Enola Gay” isimli savaş uçağı “Küçük Çocuk” anlamına gelen ve isminin masumluğunun tam tersi olan “Little Boy” denilen tarihin ilk atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı.
Fotoğraftaki “Küçük Çocuk” yaklaşık olarak 320cm. boyunda ve 4 ton ağırlığında Japonya’ya atılan ilk atom bombasıdır. Çalışma prensibi; bir nötronun uranyum atomu çekirdeğine fırlatılması ve bu atomun iki ya da daha fazla çekirdeğe bölünmesi şeklindedir. Bu tepkimeye fisyon tepkimesi denir ve açığa 2-3 nötronla beraber büyük miktarda enerji çıkar. Açığa çıkan nötronlar ortamdaki diğer atom çekirdekleri tarafından yutularak onlarında reaksiyona girmesini sağlar ve bu şekilde zincirleme bir reaksiyon oluşur. Bu kontrolsüz zincirleme reaksiyonlar çok kısa bir sürede çok büyük bir enerjinin meydana gelmesine neden olurlar.
Pilot Paul Tibbets’in Hiroşima üzerine bıraktığı bombada yaklaşık olarak 15bin ton TNT gücündeydi ve 140bin kişinin ölümüne neden olmuştur. 3 gün sonra ise aynı kaderi Nagasaki yaşayacaktı.
Teknolojinin ve bilimsel buluşlarının insanlığın hizmetinde olup, medeniyetin ve refahın gelişmesine katkıları tartışılmazdır. Peki ya kullanım alanları değişirse?
Bu soruyu bir minik Japon çocuğunun dizelerinden sonra düşünmekte fayda var.
sen “küçük çocuk”
amerikan
ben küçük çocuk
hiroşimadan
gözlerim çekik vücudum etten kemikten
senin amerikan demirinden
manasını bile bilmiyorum
damarlarında gezen uranyumun
korkuyorum büyüklüğünden
mantar şeklindeki bulutunun
sen “küçük çocuk”
amerikan
ben küçük çocuk
hiroşimadan…