Fizik
Nobel 2021 Fizik ve Barış Ödülü
Nobel Fizik Ödülü
Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu yılki ödülün bir yarısının Japon meteorolog ve klimatolog Manabe ile Alman oşinograf ve iklim modelleyicisi Hasselmann'a, diğer yarısının da İtalyan teorik fizikçi Parisi'ye layık görüldüğü açıklandı.
"Dünya'nın ikliminin fiziksel modellemesini yapan, küresel ısınmayı hatasız öngören ve değişkenliğini ölçen" Manabe ve Hasselmann'ın "karmaşık sistemlerin kavranmasına ezber bozan katkı sundukları" bildirildi.
Parisi'nin de "atomdan gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerde dalgalanmalar ve düzensizliğin etkileşimini keşfinden" ötürü ödüle layık görüldüğü belirtildi.
Nobel Fizik Ödülü, 2020'de kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından ötürü İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırılmıştı.
Ghez, 1901'den bu yana ödülü kazanan dördüncü kadın olmuştu. 1903'te Marie Curie, 1963'te Maria Goeppert-Mayer ve 2018'de Dana Strickland Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı.
Ödül, 2019'da da "evrenin yapısının ve geçmişinin anlaşılmasına yardımcı olan keşiflerinden" ötürü Kanadalı fizikçi ve teorik kozmolog James Peebles, İsviçreli astrofizikçi Michel Mayor ile İsviçreli gök bilimci Didier Queloz'e verilmişti.
Nobel Fizik Ödülü, 1901'den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor.
Nobel Barış Ödülü
Nobel Barış Ödülü, Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi.
Nobel Ödülü Twitter hesabından yapılan duyuruda, "Norveç Nobel Komitesi, 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a vermeye karar verdi." ifadelerine yer verildi.
Norveç Barış Komitesi adına Komite lideri Berit Reiss-Andersen tarafından yapılan açıklamada, her iki gazetecinin Flipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğü için gösterdikleri çabadan dolayı ödülü almaya hak kazandıklarını açıkladı.
Nobel Komitesi’nin bu yıl 234’ü şahıs ve 95’i kuruluş olmak üzere belirlediği 329 aday arasından Maria Ressa ve Dmitrij Muratov seçildi.
Komite başkanı ödülün verilme gerekçesi olarak, Maria Ressa’nın ifade özgürlüğü için çalıştığını, ülkesi Filipinler’de gücün kötüye kullanılmasına ve artan otoriter eğilimlere ışık tutmak için kullandığını ifade ederken, Dmitry Muratov’un ise Rusya’da giderek zorlaşan ifade özgürlüğünü savunduğunu belirtti. Muratov 1995 yılından beri Rus Novaya Gazeta gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.