Dünyadan Haberler
Japonya Bu Yıl Fukuşima'dan Arıtılmış Su Salmaya Başlayacak
Üst düzey bir hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, Japonya'nın arızalı Fukuşima nükleer santralinden bir milyon tondan fazla arıtılmış suyu bu yıl okyanusa salmaya başlamayı planladığını söyledi.
Kabine sekreteri Hirokazu Matsuno gazetecilere verdiği demeçte, plan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) tarafından onaylandı, ancak hükümetin yayınlanmadan önce BM gözlemcisinin "kapsamlı bir raporunu" bekleyeceğini söyledi.
2011 yılında büyük bir deniz altı depremi bir tsunamiyi tetikleyerek Çernobil'den bu yana en kötü nükleer kazaya neden olduğunda, santraldeki soğutma sistemleri bunalmıştı. Hizmetten çıkarma çalışmaları sürüyor ve yaklaşık kırk yıl sürmesi bekleniyor.
Saha, geçen yıl Nisan-Kasım döneminde her gün ortalama 100 metreküp (3.500 fit küp) kirli su üretti - bu, bölgeye sızan yeraltı suyu, deniz suyu ve yağmur suyu ile soğutma için kullanılan suyun bir kombinasyonu.
Su, çeşitli radyonüklidleri uzaklaştırmak için filtrelenir ve şantiyede halihazırda 1,3 milyon metreküpten fazla olan ve alan tükenmekte olan depolama tanklarına taşınır.
Matsuno, "Serbest bırakma zamanlamasının bu ilkbahar veya yaz aylarında olmasını bekliyoruz. Hükümet bir bütün olarak güvenliği sağlamak ve kötü söylentilere karşı önleyici tedbirler almak için azami çabayı gösterecektir."dedi.
Yorumlar, serbest bırakma planı hakkında komşu ülkeler ve yerel balıkçı toplulukları tarafından dile getirilen ısrarlı endişelere bir göndermedir.
Bölgedeki balıkçılar, yıllarca sıkı testlerle ürünlerine olan güveni yeniden tesis etmeye çalıştıktan sonra, yayından dolayı itibarlarının zedelenmesinden korkuyorlar.
Tesis operatörü TEPCO, uzmanların yalnızca yüksek dozlarda insanlara zararlı olduğunu söylediği bir element olan trityum dışında , arıtılmış suyun radyonüklid seviyeleri için ulusal standartları karşıladığını söylüyor.
Trityum seviyelerini azaltmak için suyu seyreltmeyi ve bir kilometre uzunluğundaki (0,6 mil) bir su altı borusu aracılığıyla birkaç on yıl boyunca açık denizde salmayı planlıyor.
IAEA, salınımın uluslararası standartları karşıladığını ve "çevreye herhangi bir zarar vermeyeceğini" söyledi.
Çin ve Güney Kore gibi bölgesel komşular ve Greenpeace gibi gruplar planı eleştirdiler.
Mart 2011'de Japonya'nın kuzeydoğusundaki felaket, yaklaşık 18.500 kişinin hayatını kaybetmesine veya kaybolmasına neden oldu ve çoğu tsunami nedeniyle hayatını kaybetti.
Fukuşima fabrikasının çevresindeki on binlerce kişiye evlerini boşaltmaları emredildi ya da bunu yapmayı seçti.