Onkoloji
Genetik Tanı Uzlaşı Raporu daha kapsamlı hale getirildi!
Gen yapısının, hastalıkların seyri konusunda önemli bilgiler verdiği için uzman 5 dernek yola çıkan her biri alanında uzman 5 dernek, ilk defa bir araya gelerek AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteğiyle Türkiye'de ilk kez yumurtalık ve prostat kanserini kapsayan Genetik Tanı Uzlaşı Raporu’nu hazırladı.
Hazırlanan raporda, yumurtalık ve prostat kanserleri ile ilgili önemli araştırma sonuçlarla birlikte; hastalığın tanısına, genetik testlerin önemine, bu testlerin kimlere yapılması gerektiğine ve izlenmesi gereken yol haritasına da yer verildi. Her dört yumurtalık kanserinden birinin nedeninin kalıtsal olduğu belirtilen raporda, prostat kanserinin de kalıtsal meme ve yumurtalık kanseri ile ilişkili olduğuna işaret edildi.
Özellikle meme kanseri temel alınarak başlayan genetik testlerin tedavi ve teşhisteki öneminden sonra birçok kanser türünde de genetik özelliklerin, mutasyonların öneminin ortaya çıktığı belirtildi.
Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olduğu ve bu hasta gruplarının yüzde 15'inde bir genetik mutasyon oluştuğu vurgulandı. Bu kalıtsal özelliklerin ortaya çıkarılmasının erken teşhis için son derece önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Buna ek olarak hastalığın tedavisinin yönlendirilmesi açısından da önemli.
Bilim insanlarının açıklamalarına göre, genetik özellikleri olan hastaların tedavi seçimlerinde, tedaviye verdikleri yanıtlar çok farklı olabiliyor. Bu yüzden risk gruplarında genetik testler yapılarak hem erken teşhisle ilgili adımların daha hızlı atılması gerekiyor hem de tedavi seçimlerinde bireyselleştirilen kişisel tedavilerin seçimi açısından da bu testlerden yararlanılması çok önemli. Elbette tüm hastalar bu gruba girmiyor. Bu gruba giren bireyler risk grubunda olan kişiler. Örneğin ailesinde iki veya daha fazla bireyde prostat, meme, yumurtalık, pankreas kanseri olan kişilerin dikkatli olması şart. Kanserde genetik geçiş son derece önemli.
Bilim insanları özellikle kanserlerde hangi genetik özelliklerin, bozulmaların, değişikliklerin olduğunu tespit edebiliyor. Bugün için meme kanserinde özellikle belli bir noktaya gelinmiş durumda olunsa bile hem yumurtalık hem de prostat kanserlerinde de genetik geçiş hastaların yüzde 15-20'sini etkileyen bir süreç. Dolayısıyla prostat kanserleri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser ve çok sık görülüyor. Erken teşhis edilmediği noktada ölümcül olabilir. Prostat kanserinde sadece erken tanı değil, tedavi seçimi ve yönlendirmesinde de genetik değişiklikler ve mutasyonlar son derece önemli. Bugün için tedavi kararı verilirken bireysel tedavi seçimlerinde genetik özelliklerden yararlanılıyor ve bunlar doktorlara kılavuzluk ediyor.
Genetik Tanı Uzlaşı Raporu hem patolojiden hem klinik branşlar olarak hem de genetik adına bir kılavuz, rehber olması için yayınlandı. Bu rehber sayesinde hem hastalara 'Ben risk altında mıyım? Ne yapmam lazım, nereye başvurmam lazım?' mı gibi sorularının cevabını doğru verme imkânı olacak. Ayrıca bu kılavuz, doktorlar için de “nasıl yapmalıyız, kimi seçmeliyiz, hangi testi ne zaman yapmamız gerek ve bu testlerin sonucuna göre hangi tedaviye yönlenmemiz gerek?” sorularının cevaplarını bu rehberde bulabilirler.
Aşağıda eklediğimiz pdfleri indirerek Genetik Tanı Uzlaşı raporuna ulaşabilirsiniz!