Robotik
Dronlar Artık Nefes Ve Kalp Atışını Tespit Ediyor!
Avuç içine sığabilecek kadar küçük casus dronlardan, daha büyük ve füze taşıyan dronlara kadar bu insansız hava araçlarını çeşitlendirebiliriz. Peki, dronların son zamanlarda geliştirilen sensör teknolojisiyle insanların hayatını kurtarabileceğini hiç düşündünüz mü?
Güney Avustralya Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı, Biomedical Engineering Online’da dronların gökyüzünden kalp ve solunum hızlarını başarıyla ölçebildiğini gösteren bir çalışma yayınladı. Bu sayede dronlar; arama kurtarma çalışmalarında doğrudan görev alabilecek, deprem ve benzeri afetlerde büyük yığınların altında yaşayan insan olup olmadığını tespit edebilecek. Diğer yandan özellikle deniz kazalarında kaybolan kişileri bulmak için uzun süre harcanıp zaman kaybı yaşanabiliyor; fakat dronlar insan hayatı için saniyelerle yarışılan bu gibi durumları kısa süreler içinde çözebiliyor.
İki doktora öğrencisi, 15 sağlıklı insan ile hem iç hem de dış mekânlarda bir dizi test gerçekleştirdi. Dron, denekleri yaklaşık 3 metrelik mesafeden takip ederek bireylerin; sabit, hareketli ve değişen koşullarının videolarını kaydetti.
Ekip, görüntü işleme teknikleri ve algoritmaları kullanarak insanların yüzlerinden ve boyunlarından hayati değerlerini hatta cilt tonlarındaki değişiklikleri bile kaydedebildi. Dron ile ölçülen bu hayati değerler; elektrokardiyogram, nabız oksimetresi gibi mevcut yöntemler ile ortaya çıkan veriler kadar doğru sonuç verdi.
Profesör Javaan Chahl, bu çalışmasıyla ilgili şunları belirtti: Bu teknoloji hayata geçirilmeden önce etik değerler ve gizlilik açısından çözülmesi gereken bazı konular var. Diğer yandan yapay görüntüleme sistemleri, toplumun yararına kullanılmak üzere. Özellikle de biyomedikal alanda çok büyük bir potansiyele sahip.
Profesörün bu açıklamalarına göre ilerleyen çalışmaların İHA varlığında, hedef lokasyonlarda ve poz değişikliklerinde daha dayanıklı olan teknikler geliştirmek üzerine olacağı düşünülüyor.
Bu sayede dronlar, şimdiki becerilerine ek olarak ilk yardım görevlileri tarafından kalp atışlarını takip ederek aynı anda birçok hayati değeri kaydedip dron veri dosyanızı oluşturabilir. Kim bilir, belki ilerde doktor veya herhangi bir sağlık çalışanına ihtiyacımız olmadan kendi “dron veri dosya”mızı oluşturabileceğiz.
Kaynaklar: Blogs.discovermagazine / Donanimhaber / Techinside / Bilimma
Elif CAN