Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Can KAYACILAR olarak 1984 yılı, İstanbul-Fatih doğumluyum. Üniversite öğrenimimi Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Biyoloji (İngilizce) bölümünde bitirdim. Sonrasında yüksek lisansımı İstanbul Üniversitesi, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Sinirbilim Bölümü’nde yaptım. Doktora eğitimimi de yeterliliğe kadar yine aynı enstitünün İleri Nörolojik Bilimler Bölümü’nde tamamladım. Bu süreçte en az 8 yıl boyunca deneysel hayvan çalışmaları gerçekleştirdim. Antioksidan özellik gösteren bileşenlerin deneysel hayvan modellerinde moleküler düzeyde sağlık etkilerini araştırdık. Deneysel hayvan modeli olarak Alzheimer, Parkinson, Depresyon, Bağımlılık, Beyin İskemi-Reperfüzyon modelleri gibi bir çok deneysel modeli sıçanlar, fareler ve guine pigler üzerinde araştırdım.

2012 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mıza sunduğum “Bitkilerden Elde Edilen Fitokimyasalların Nanobiyoteknolojik Yöntemlerle Biyoyararlılıklarının Arttırılması” projesi Teknogirişim yatırım programında ülke birincisi olarak seçildi. Ve sonrasında teknokent hayatım başladı. İstanbul Üniversitesi Teknokent’inde 40 m2’lik bir yer alarak laboratuvar çalışmalarına başladık. Bu zamana kadar KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’nın açtığı proje programlarının tümünü çeşitli projelerle kazandım ve hepsini başarılı bir şekilde tamamladım. Bu sayede 40 m2’lik laboratuvarımızı daha sonrasında 240 m2’lik bir alana taşıdık. Orada pilot ölçekte üretimler gerçekleştirirken, bir yandan da bilimsel çalışmalara devam ettik. Temel ilgi alanımız gıdaların farklı biyobileşenlerce zenginleştirilmesi, bu biyobileşenlerin gıdalarda tespiti ve nihai olarak Fonksiyonel Gıda Geliştirilmesi ve üretimidir. Bu kapsamda bitkilerden biyoaktif maddelerin saflaştırılması, tespit edilmesi, ileri analizlerini gerçekleştirdik. Ayrıca endüstriyel ölçeklerde, nanobiyoteknolojik yöntemlerle bu aktif biyobileşenlerin mikroenkapsülasyonunu çalıştık ve bunda çok başarılı olduk. Enkapsüle edilen bileşenler gıdanın içerisine katıldığında tatları maskelenmekte ve çok verimli bir şekilde gıdalar bu yöntemle fonksiyonelize edilmektedir. Fonksiyonel gıdalar tanım olarak normal beslenmenin yanı sıra sağlığa bir fayda sağlayan gıdaları tanımlamaktadır. Örneğin aynı ekmek besleyiciliğine sahip fakat D vitaminince zenginleştirilmiş bir D vitaminli ekmek, bir fonksiyonel gıdadır.

Özel sektörde 8 yılımı dolduruyorum. 15 yıldır deneysel araştırmalarla ilgileniyorum. Ülkemizde özellikle fonksiyonel gıdalar konusunda öncü firmaların kuruluşlarını gerçekleştirdim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ile ülkemizin ilk nanobiyoteknoloji firmasını kurdum ve bu kapsamda bir çok ürün geliştirdik. Özellikle gıdalar ve davranış ilgi alanlarım içerisinde. Toplum faydası olan ürünler geliştirmek ana hedeflerimin başında geliyor. Ülkemizin ihtiyacı olan "Fonksiyonel Gıdaları" geliştirmek, yaygınlaştırmak, bilimsel temellerde savunulabilir hale getirmek temel çalışma alanım. Firmalarla fonksiyonel gıdalar konusunda iş birlikleri içerisindeyim. Ülkemizde SAĞLIKLI GIDALAR olarak bilinen Temiz Etiketli gıdaları geliştiriyoruz.

Geleceğin gıdaları olarak bilinen Fonksiyonel Gıdalar, "sağlığa bir fayda sağlayan gıdalar" olarak da biliniyor. Bu gıdaların geliştirilmesinin sağlanması, toplum sağlığının yiyeceklerle korunması ilgi alanlarım arasında yer alıyor. 

 
3WTURK CMS v8.3.1