Zeynep Aleyna KAHRAMAN
Bebek yapmakta çok kötüyüz
İnsan bebekleri zayıf ve savunmasız olarak doğarlar, 2015 yılında yaklaşık 303,000 kadın doğum yaparak öldü. İnsanlar dışında başka hiçbir primat bu kadar acılı doğum veya bu kadar uzun ve yardıma ihtiyaç duyacak bir bebeklik geçirmez. Bazı bilim insanları, 6 milyon yıllık gelişimsel baskıya ve sonuçta ortaya çıkan biyomekanik uzlaşmalara dayanarak riskli ve ürkütücü üreme
Her şey bir avuç dolusu meyve ile başladı. İnsanlığın Afrika vatanı, orman ve savanın bir karışımı haline geldikçe, atalarımız toprağı toplamak için geniş mesafelere gitmek zorundaydı. Uzun adımlarla yürüyüş yapmak - şempanzeler gibi sürükleyerek - yiyecekleri taşımayı kolaylaştırdı. Binlerce kuşak boyunca pelvis, hareket yöntemimizi daha verimli hale getirmek için değişti. Kalça kemikleri üstleri genişledi ve kasık kemiği omurganın dibine doğru hareket ederek doğum kanalının şeklini değiştirdi. Bebeğin doğum serüvenindeki ilk engeli olan giriş genişledi. Bebeği artık omuzlarını almak için annenin arka ucuna bakması gerekiyordu.
Bipedalizm bizim tek anatomik uzlaşmamız değildi. Isınan bir iklim, uzun ve ince olmayı gerektirdi. Esnek bacaklar ve ince kalçalar terlemeyi daha etkili hale getiren bir yüzey (vücut) kütle oranı oluşturdu. Kalça baskısı doğumun sonucunu etkiledi. Modern insanlarda, kanalın çıkışı daha geniş önden arkaya doğrudur, bu da bebeklerin omuzlarını serbest bırakmak için ikinci kez dönmeleri anlamına gelir.
‘Termoregülasyonun anlaşılması zordur, Homo sapiens’i zorlu bir doğuma iten şey budur.’
Genişleyen beyinlerimiz daha da karmaşık bir konu. Kafa yapıları, 2 milyon yıldır hızlı bir şekilde karmaşık problemleri çözmek için gerekli olan nöronları ikiye katladı ve güçlendi. Halihazırda uzun mesafeleri ve ısıyı desteklemek için düzeltilen bedenler, görünüşe bakılırsa, bu gibi büyük kafataslarının gücüyle baş edemiyorlardı. Yeni doğanların doğumda yoğun bir sıkışma geçirebilecek ve yaşamın ilk iki yılı içinde şekil değiştirebilecek kafataslarını ayırmalarının nedeni bu olabilir.
Çocukları korkutucu şekilde hassas yapsa da dünyaya daha az gelişmiş gelmenin avantajları var: Annelerimiz ve kendimizin hayatını tehlikeye atarak sıkışma olasılığımız daha az.
Kaynak: www.popsci.com